Decizie favorabilă a CEDO pentru un jurnalist turc, aflat de 4 ani în închisoare: Ankara i-a încălcat drepturile

Un cunoscut jurnalist turc, Ahmet Altan, a fost eliberat după mai bine de patru ani petrecuți în închisoare. Decizia Curții de Casație din Turcia a venit la o zi după ce CEDO a afirmat că acestuia i se încalcă drepturile.

Ahmet Altan a apelat în 2017 la CEDO, iar marți a primit răspunsul mult așteptat. Curtea de la Strasbourg a decis că nu există „nicio dovadă că acțiunile reclamantului au făcut parte dintr-un plan de răsturnare a guvernulu”. Pentru timpul petrecut pe nedrept în închisoare și încălcarea dreptului la liberă exprimare, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Turcia la plata a 16.000 euro.

Romancierul, care a fost închis după ce au scris articole sensibile în care-l critica pe Recep Tayyip Erdogan și în care-și arăta sprijinul față de kurzi, a afirmat că nu știa că va fi eliberat, conform France 24.

„Nu știu cum am ieșit. Stăteam (în închisoare) și dintr-o dată mi s-a spus în această seară că voi fi eliberat (…) Tocmai mi-am văzut copiii. Acum voi petrece ceva timp cu ei”, a declarat Altan pentru AFP în fața casei sale din Istanbul.

După tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016, Altan a fost arestat, ca și mulți alți jurnaliști, politicieni și activiști. Deși la început acesta primise o pedeapsă cu închisoare pe viață, pentru „diseminarea mesajelor subliminale către public”, acesta a fost ulterior condamnat la 10 ani și șase luni pentru „susținerea cu bună știință a unei organizații teroriste” implicată în lovitura de stat.

Eliberarea jurnalistului vine în același timp cu o tentativă a Ankarei de rezolvare a relației cu statele UE, dar și formarea unei legături cu Administrația Biden.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri