De la surse politice la realitate: cum s-a văzut în presă demisia lui Orban și numirea premierului interimar

Spre deosebire de alegerile locale, unde tensiunile au început să apară la scurt timp de la anunțarea rezultatelor, evenimentele de după alegerile parlamentare s-au desfășurat fără surprize majore – cu excepția AUR, care a fost o surpriză așteptată, așa cum am explicat aici.

La doar o zi de când românii au ieșit să-și exprime votul, calculele începeau deja să fie făcute. De fapt, într-o declarație de presă, președintele Klaus Iohannis chiar a explicat cum ar putea fi făcută o majoritate: „Vedem că Partidul Național Liberal în 2016 obținuse 20%, acum a obținut 25%, deci, o creștere clară. USR, între timp împreună cu PLUS, a obținut în 2016 8%, între timp au crescut la 15%, evident, o creștere. PSD, care obținuse în 2016 45%, a scăzut dramatic la 29%. Este, deci, clar, dacă adunăm aceste rezultate, că centrul dreapta, partidele de centru-dreapta împreună au obținut peste 50% dintre voturile valabil exprimate”.

Însă declarația lui Iohannis, făcută în seara zilei de 7 decembrie, trebuie privită în perspectivă. Cu puțin înainte, publicațiile și televiziunile deja dădeau pe surse că lui Ludovic Orban i se va cere, de la Cotroceni, să-și dea demisia. Ulterior a fost anunțată și conferința de presă a acestuia, care urma să aibă loc cu o oră mai târziu decât cea a președintelui.

Ce au spus sursele politice

Nu toate informațiile furnizate pe surse se dovedesc a fi reale sau apropiate de adevăr, însă, în cazul demisiei premierului, situația a stat diferit. Deși e dificil de determinat dacă informația a fost dată unei singure instituții media și propagată ulterior prin preluări, mai multe publicații online au citat Digi24. Cert este că rapid, aproape toată presa a vorbit despre posibilitatea ca Orban să-și dea demisia la cererea președintelui.

Articolul publicat pe Digi24.ro la 17:24 afirma: „Discuția dintre Klaus Iohannis și Ludovic Orban, care a avut loc astăzi, la Palatul Cotroceni, a fost una neplăcută pentru actualul premier și președinte al PNL, au declarat surse politice pentru Digi24.ro. Ludovic Orban va anunța în această seară că își dă demisia din funcție, dar rămâne președinte la partid”. 

Capital a scris, la rândul său, că „premierului i s-ar fi transmis de către președintele Klaus Iohannis că nu va mai fi nominalizat pentru funcția de prim-ministru, la negocierile pentru viitorul guvern”.

Și jurnaliștii G4Media.ro au publicat un articol asemănător, însă precizând că informația a fost transmisă redacției de către surse politice. „Decizia [de a demisiona – n.r.] vine după alegerile parlamentare pierdute de PNL duminică și după întâlnirea extrem de scurtă a lui Orban cu președintele Iohannis de azi de la prânz”, se arată în material. Pe de altă parte, StiriDiaspora.ro citează sursele postului de televiziune Antena3. Ce e drept, în toate cazurile, informația de bază era aceeași: președintele l-a înștiințat pe premier că nu va mai fi numit în funcție.

RTV a vehiculat, totuși, varianta că demisia lui Orban a fost decizia sa, întrucât ar fi fost una dintre condițiile impuse de USR-PLUS pentru a intra într-o coaliție.

Mai mult decât atât, o altă informație pe care sursele au transmis-o presei a fost aceea că Ludovic Orban nu a mai trecut pe la sediul partidului de pe strada Modrogan, în ciuda faptului că era așteptat de colegii săi pentru a discuta următoarele mutări.

Lesne de înțeles că, cel puțin în privința demisiei, sursele politice au avut dreptate. Puțin după ora 19:00, liderul național-liberalilor a anunțat că se va retrage de la șefia Guvernului, invocând rezultatele sub așteptări de la parlamentare.

„Am decis să îmi depun mandatul de premier, după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă. Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României”, a declarat Ludovic Orban.

Haosul începe odată cu propunerile de premier

Articolele menționate anterior, precum și altele, sugerau că Administrația Prezidențială se gândea ca funcția de prim-ministru interimar să fie preluată de Raluca Turcan, vicepremier. Orban a afirmat, la rândul său, că „Guvernul va fi condus de un membru al Cabinetului, care va fi desemnat de președinte”. 

Ulterior declarației de presă a lui Ludovic Orban, au început să fie vehiculate și alte nume. Ziare.com susținea, luni seară, că sursele politice au vehiculat numele directorului SRI, Eduard Hellvig, ministrul Economiei, Virgul Popescu, dar și Nicolae Ciucă, actualul ministru al Apărării, Ilie Bolojan, seful CJ Bihor, si Florin Citu, in prezent ministrul Finantelor.

Lista lungă de obțiuni s-a dovedit parțial adevărată, întrucât președintele României l-a desemnat luni noapte pe fostul militar Nicolae Ciucă pentru funcția de premier interimar. Însă surse consultate de G4Media susțin că acesta ar putea să fie și opțiunea lui Iohannis pentru șefia Guvernului format cu PNL, USR-PLUS și UDMR.

„Urmează un an foarte greu, cu o criză sanitară și economică, vom avea o campanie de vaccinare, de votat bugetul și de realizat o serie de reforme. Partidul va sprijini această formulă, chiar dacă Nicole Ciucă nu are experiență politică. Este nevoie de o figură care să impună autoritate în fața partenerilor de guvernare, în interiorul partidului, la Bruxelles etc.”, au explicat pentru G4Media surse la vârful PNL.

O demisie contra unei funcții

Seara de luni a fost una ocupată pentru jurnaliști, întrucât sursele au furnizat informații diverse privind activitatea de la vârful PNL. Pe lângă vehicularea demisiei lui Orban și numele celui care-l va înlocui, sursele politice au declarat și ce ar fi primit Orban în schimbul demisiei.

Liderului național-liberalilor i-ar fi fost promis, conform mai multor publicații online, șefia Camerei Deputaților în viitorul Parlament. De exemplu, HotNews scrie: „Funcția i-a fost propusă de președintele Klaus Iohannis, în discuțiile de luni de la Cotroceni. De asemenea Orban își va păstra funcția de președinte al PNL și va conduce negocierile pentru formarea unui nou Guvern”, în timp ce Ziare.com afirmă că „Alte surse politice mai sustin ca Ludovic Orban ar urma sa demisioneze si de la sefia partidului, urmand, insa, sa ocupe functia de presedinte al Camerei Deputatilor”. 

„Ludovic Orban ar fi avut deja discuții cu câțiva lideri apropiați pentru a-și asigura susținerea în viitorul Parlament pentru șefia Camerei Deputaților. Funcția i-a fost propusă și de președintele Klaus Iohannis, în cadrul discuției de la Cotroceni”, afirmă și Digi24.ro.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri