De ce retragerea politicii Twitter privind dezinformare COVID este o veste proastă

Dezinformarea COVID este poate una dintre cele mai mari probleme cu care s-a confruntat omenirea, în ultimii ani, în ceea ce privește fluxul de informații. Premisele, cum ar fi cantitatea de timp pe care oamenii – blocați în casele lor – o revărsau în rețelele de socializare, împreună cu cantitatea de informații care erau distribuite zilnic, erau uneori prea multe pentru a fi dezmințite în mod eficient. Cu toate acestea, politicile platformelor de socializare au jucat un rol uriaș în stoparea răspândirii a ceea ce a fost cunoscut mai târziu, mulțumită directorului general al OMS, drept infodemie. Oricât de ironic ar fi, platformele pe care dezinformarea este cea mai prolifică aveau, de asemenea, unele răspunsuri la această problemă.

Platforme precum Facebook, YouTube și Twitter au implementat politici în această privință, unele dintre ele etichetând tweet-urile care conțineau afirmații contestate, în timp ce altele chiar au angajat verificatori independenți de fapte pentru a verifica afirmațiile făcute pe platformă și pentru a le elimina pe cele care conțineau informații false.

Până când Elon Musk a achiziționat Twitter.

Gata cu politica anti-COVID a Twitter

Anunțul a fost făcut într-o postare pe blogul oficial al platformei. Potrivit acestuia, „începând cu 23 noiembrie 2022, Twitter nu mai aplică politica COVID-19 privind informațiile înșelătoare”.

Nu este clar, deocamdată, ce înseamnă în mod concret acest lucru – dacă este vorba de întreaga politică sau doar de unele măsuri, deoarece Twitter nu a precizat.

Este posibil să nu fie vina lui Elon Musk, care a declarat în trecut că susține vaccinurile, dar numai după ce a spus că nu-și va vaccina copiii împotriva COVID. De asemenea, nu este în concordanță cu modelul său de a anunța schimbări la Twitter, Musk lăudându-se pe contul său cu marile dezvăluiri despre companie.

Cu toate acestea, la câteva zile după anunțul făcut în liniște pe blog, Elon Musk a postat pe Twitter că va denunța „suprimarea libertății de exprimare” de Twitter. În timp ce ”primul episod” a fost despre discuții interne despre scandalul Hunter Biden – am scris despre el în profunzime atunci când a izbucnit, în octombrie 2020 -, și nu conținea prea multe elemente care să dezvăluie o conspirație, așa cum a lăsat să se înțeleagă, cel de-al doilea episod din Twitter Files ar putea fi despre COVID.

Nu va fi prima dată când Elon Musk se angajează într-o activitate care a susținut sau cel puțin a alimentat teoriile și teoreticienii conspirației. În ceea ce privește scandalul Hunter Biden-New York Post, s-a insinuat, într-o postare distribuită de Musk, că Twitter a suprimat de la început postările despre scandal. Dar, șocant, știam deja acest lucru: în ultimii doi ani, fosta conducere a companiei și instituții media au dezvăluit acest lucru.

Twitter a făcut „o greșeală totală” în gestionarea poveștii din Post, a declarat fostul CEO Jack Dorsey atunci când a fost interogat de legislatori în timpul unei audieri din 2021 despre modul în care compania a gestionat povestea, potrivit Rolling Stone.

Dezinformarea COVID nu a dispărut

Schimbarea este problematică, întrucât dezinformarea COVID încă există și reprezintă o amenințare. Chiar dacă cea mai mare parte a emisferei vestice a depășit punctul critic al bolii, reușind să reducă la minimum noile cazuri, există încă țări care se confruntă cu greu cu COVID și cu informațiile false care se răspândesc în legătură cu boala.

Este un lucru pe care Twitter însuși îl știe: potrivit unei analize realizate de The Verge, în cadrul programului de moderare al Twitter, Birdwatch (numit acum Community Notes), dezinformarea COVID este una dintre cele mai mari provocări abordate de utilizatori. Și, deși programul Community Notes nu depinde de politicile de moderare ale Twitter, oprirea moderării interne privind postările despre COVID cu siguranță nu va ajuta la diminuare dezinformării.

1 Comentariu

  1. 1) Cenzura, cu excepția situațiilor prevăzute de lege (cu ar fi pedofilia, incitarea la ura și/sau violenta, negarea Holocaustului, promovarea drogurilor de mare risc ș.a.m.d), NU ESTE BUNA și nu exista nicio scuza sau explicație plauzibila pentru ea. Când începi, nu mai termini și nici n-ai de ce sa termini undeva. Ceea ce poate și trebuie cenzurat este prevazut în legi și/sau în Constituție.
    2) Aș înțelege un alt exemplu (cum ar fi anti-vaccinismul în general), dar nu „dezinformarea COVID19”. Doua motive: 1) pandemia nu mai e importanta pentru nimeni, a intrat în faza endemica și 2) toată Planeta a făcut tot ce-a putut timp de doi ani (și ceva). Este firesc sa existe discuții post-factum despre eficienta „masurilor”, eficacitatea vaccinurilor, mortalitatea reala, diferențele inregistrate între zonele în care au fost măsuri drastice (China, Australia, Noua Zeelande, Canada, Franța, Austria, Italia) și zonele cu măsuri mai relaxate (Suedia, câteva state din US etc). Evaluarea eficientei răspunsului la pandemie e esențial pentru a putea trata mai bine pandemiile viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *