De la încordarea relațiilor dintre Rusia și statele NATO, propaganda rusă din România a început să intensifice mesajele privind reconsiderarea relațiilor dintre Moscova și București. Folosind termeni gravi, precum „singura salvare”, voci precum Dragoș Dumitriu de la Sputnik împing în față imaginea de salvator pe care regimul lui Putin ar putea-o întruchipa pentru spațiul nostru.
România ar fi în ”jugul strategic”
Dragoș Dumitriu începe acest articol cu clasicul whataboutism sovietic, prin care defectele SUA sunt scoase în evidență în încercarea de a le masca pe cele proprii, lăsând impresia că tragedia de acum 20 de ani sunt o consecință a acțiunilor americanilor.
Legându-se de prăbușirea Turnurilor Gemene, Sputnik continuă prin a afirma că România este pusă în pericol de America, un „«partener» iresponsabil și pus pe nenorociri”. Ne mai este ”dezvăluit” un aspect, ridicat la rang de adevăr: că „deciziile sunt luate fie în afara țării, fie de către personaje devotate total străinătății”.
Pentru goarna Rusiei, parteneriatul dintre România și NATO este un ”jug strategic” care va aduce țării noastre „prăbușirea”, odată cu decăderea Statelor Unite ale Americii de pe poziția dominantă pe care o dețin.
„Sub «administrarea directă» a unui regim de mână forte”
Sputnik continuă prin a afirma că tensiunile guvernamentale recente dintre PNL și USRPLUS sunt o urmare a „degringoladei internaționale a SUA”, dar și că „România nu are acum nici măcar o variantă politică de viitor” din cauza „transformării României în colonie, al supunerii totale față de «partenerul strategic» – de fapt, al jugului pus de SUA pe țara noastră”.
Însă partea interesantă din articolul semnat de Dragoș Dumitriu abia acum începe: acesta îl citează pe fostul ministru de Externe Adrian Severin, cunoscut pentru că ar fi acceptat să ia mită pentru a introduce amendamente în legislația europeană.
Concret, fostul ministru FSN-ist susține, citat fiind de Sputnik, că se încearcă punerea României, „un stat eșuat”, „sub «administrarea directă» a unui regim de mână forte, acționând din mandat internațional”, prin „distrugerea a tot ce a mai rămas din sistemul constituțional pluripartit”.
„SUA a cedat Polonia Germaniei, Ungaria Rusiei, Ucraina Rusiei și Germaniei, Marea Neagră Rusiei și Turciei”, în timp ce România a rămas „cum se spunea în dreptul roman, un res derelictae, având statutul de res nullius, pe care oricine și-l poate însuși și cu care oricine poate face ce vrea”, mai afirmă fostul deputat.
Introducerea acestor afirmații făcute de Severin nu sunt întâmplătoare, ci se potrivesc perfect pe narativul pe care Rusia încearcă să-l promoveze în România: dacă mai rămâneți partenerii SUA, o să fiți conduși de ei – în mod ironic, propaganda rusă nu realizează istoria (mult mai reală decât speculațiile sale) a României în secolul trecut.
Nu e prima oară când Adrian Severin vrea îndreptarea către est
În ultimii ani, fostul șef al diplomației române a lansat mai multe apeluri pentru schimbarea direcției politicii externe a României. Destinația? Rusia.
Citatele extrase de Dragoș Dumitriu și publicate pe 9 septembrie pe Sputnik sunt dintr-un articol de opinie publicat pe 5 septembrie de Adrian Severin în Cotidianul, unde afirma, printre altele, că „singura șansă a României, în atare condiții, ca și în 1944, este să se înțeleagă direct (nu prin Washington) cu Rusia (cu care mai poate găsi interese strategice congruente)”, conform Libertatea.
Într-o altă situație, fostul politician a anunțat că i-a transmis lui Vladimir Putin o scrisoare în care îi cere liderului rus să nu includă România pe lista de „state neprietenoase”. Și de această dată, se menționează că guvernanții „acţionează sub impulsul unor ordine externe (…) uneori venite de la grupări oculte supra-naţionale interesate să impună o ordine globală oligarhică, alteori de la rivalii sistemici ai Rusiei, dar şi de la unele puteri «prietene» Rusiei, doritoare a se pune într-o poziţie mai bună pentru a negocia bazele acestei «prietenii», asmuţind România împotriva Rusiei”, conform Aleph News.
„România nu a vrut şi nu s-a străduit să fie membru al NATO pentru a se război cu Rusia şi nici măcar pentru că s-a simţit ameninţată de Rusia. Aderarea la NATO a avut ca raţiuni dorinţa de a evita izolarea internaţională sau rămânerea într-o zonă gri, în condiţiile în care singura alianţă politico-militară defensivă relevantă pentru regiunea noastră, la vremea respectivă, era cea nord-atlantică”, a mai transmis Adrian Severin în scrisoare deschisă pe care i-ar fi trimis-o lui Putin.
„Salvarea e Rusia” – din nou
Dragoș Dumitriu ne repetă aproape obsesiv, într-un alt articol despre relațiile româno-ruse, că „salvarea e Rusia”. De data aceasta totuși, Sputnik nu se mai referă la scăparea de sub jugul NATO-SUA, ci la scumpirile energiei și combustibililor.
Pe modelul piețarului care-și expune marfa, oficiosul Kremlinului încearcă să promoveze un alt posibil beneficiu pe care-l avea România dacă s-ar alătura Rusiei – o încercare previzibilă de a înmuia opinia publică română, afectată puternic de creșterile la energie și gaze.
Afirmațiile sunt făcute în cadrul unui articol despre întâlnirea recentă dintre președintele Klaus Iohannis și omologul său elvețian, Guy Parmelin. Citând un articol publicat de Inpolitics, Sputnik susține că presa elvețiană ar fi dezvăluit mai multe subiecte discutate de cei doi decât cele regăsite în comunicatul Administrației Prezidențiale.
„Publicația 24heures relatează că un alt subiect a fost «situația din Europa de Est, inclusiv evoluțiile din Moldova și Ucraina, precum și relațiile cu Rusia».Întrebarea vine firesc – oare relația cu Rusia nu era un subiect demn de a fi relatat de președinția României? Mai ales în contextul în care tot mai multe voci europene, dar și din România cer o reconsiderare a acestor relații?”,se arată în articol.
Leave a Comment