De ce cred susținătorii QAnon că Trump va redeveni președinte pe 4 martie

În rândurile susținătorilor QAnon, teoria conspiraționistă care susține că lumea e condusă de o cabală satanistă și implicată în traficul de minori, circulă o ipoteză conform căreia Donald Trump ar redeveni președinte pe 4 martie.

Originile teoriei

Teoria a pornit de la mișcarea cetățenilor suverani, o grupare libertariană extremă care se opune legilor federale, impozitelor generale și chiar monedei SUA, pe motiv că restricționează drepturile individuale. Susținătorii mișcării susțin că, după adoptarea Actului Organic din Districtul Columbia din 1871, America s-a transformat dintr-o țară într-o corporație, iar orice lege și amendament adoptat după acel an este invalid.

La fel de invalid ar fi și orice președinte ales după 1871, susțin cetățenii suverani. Teoria, deși ridicolă, a oferit un pic de speranță adepților QAnon care-l susțin pe Trump și care încă speră că cel de-al 45-lea președinte nu a pierdut ”bătălia” imaginară cu cabala satanistă.

De ce 4 martie? Indiciu: camerele de hotel

În mod tradițional, ceremonia de inaugurare a noului președinte are loc în luna ianuarie. Însă data a fost schimbată abia în 1933, prin adoptarea celui de-al 20-lea amendament al Constituției SUA, până atunci liderii americani preluând funcția pe 4 martie.

Data 4 martie a început să se răspândească printre adepții QAnon doar la câteva zile după ce Joe Biden a depus jurământul, pe 20 ianuarie. Susținătorii teoriei conspiraționiste au început să caute inclusiv indicii care să le susțină ipoteza, unii dintre ei ajungând chiar să se lege de rezervările făcute la hotelurile din Washington D.C.

Un susținător proeminent al QAnon, cu 55.000 de abonați în mediul online, a sugerat că în Legea organică din 1871 ar exista un indiciu vechi de 150 de ani. Cifrele Actului se adună la 17, un număr simbolic pentru adepții conspirației – Q fiind a 17-a literă a alfabetului englez.

Autoritățile se îngrijorează

Agențiile de intelligence au transmis deja semnale autorităților că noi violențe ar putea să aibă loc în jurul datei de 4 martie, însă nu toți adepții QAnon sunt atât de entuziasmați cu privire la noua ipoteză. Unii dintre cei mai cunoscuți susținători QAnon din mediul online au lansat avertismente cu privire la posibilitate ca data de 4 martie să fie un „avertisment fals al statului paralel” și al mass-mediei pentru a discredita mișcarea.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri