Violențele din Piața Victoriei din seara de 10 august au lăsat reminescențe adânci în societatea românească și i-au făcut pe formatorii de opinie, cunoscuți sau nu, să lanseze diferite mesaje. Cu toate astea, ca în orice moment de tensiune, au apărut și unele ipoteze care, pe moment, nu se pot afirma sau infirma, dar care incită spiritele mai mult.
Premierul României, aflată în vacanță înafara țării, a solicitat sâmbătăt dimineață ca Serviciul Român de Informații să întocmească de urgență un raport, în contextul în care Guvernul consideră că au existat ”grupuri de persoane bine organizate, care au atacat forțele de ordine, instituții și au distrus bunuri publice, în scopul declanșării unui conflict între persoanele care manifestau pașnic și forțele de ordine, prin vulnerabilizarea autorității statului”. Astfel, teoria că cineva ar fi adunat oameni care să pornească violențele a fost adoptată chiar și de șefa Executivului.
Antepenultimul paragraf din comunicat amintește și că orice întâmplare poate fi valorificată de o parte sau de cealaltă a scenei politice. PSD-ul, în persoana Vioricăi Dăncilă, nu pierde ocazia, atacând opoziția prin arătarea cu degeterul niște politicieni ”care încearcă să exploateze în folosul propriu efectele dramatice ale acestor evenimente”.
Teoria conspirației este reluată în încheierea mesajului publicat pe site-ul Guvernului: ”acest drept (n.r. – de a manifesta) nu trebuie sub nicio formă să fie confiscat de politicieni sau grupuri care au interese de a destabiliza ordinea în societate.”
Pe scurt: Dăncilă spune că teoria conspirației este reală iar SRI are obligația să știe cine a organizat ”grupurile violente” și să comunice mai departe. Pe de altă parte, comunicatul emis de Servicul Român de Informații, la scurt timp de la cererea formulată de premier, spune un cu totul alt lucru. Instituția condusă de Hellvig a pus la dispoziția MAI toate informațiile de care dispunea.
Instituția se dezice, în final, de intenția premierului și a altor formatori de opinie de a propaga teorii conspiraționiste în spațiul public și de a se folosi de această instituție pentru a alimenta lupta politică, lucru care ar putea duce la discreditarea SRI-ului. Evident este faptul că toți actorii de pe scena politică ar putea să ”valorifice” în scopuri proprii evenimentele de pe 10 august, chiar și implicând instituții publice ori mișcări sociale.
„În cursul zilei de astăzi, 11 august, directorul Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig, a avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă.
În cadrul acestei discuții, directorul SRI i-a reamintit doamnei prim-ministru faptul că toate datele și informațiile deținute de SRI au fost transmise operativ structurilor MAI, inclusiv Direcției Generale Management Operațional în cadrul căreia SRI are desemnat un reprezentant.
Serviciul Român de Informații condamnă ferm orice încercare de atragere a instituției în dispute politice, organizare de proteste sau teorii ale conspirației menite de a dezinforma opinia publică cu privire la rolul și locul SRI în arhitectura de securitate a României.”
Leave a Comment