„Actuala lege privind vârsta de pensionare (…) este profund discriminatorie. Genul este doar un construct social. Legea nu acoperă celelalte 58 genuri existente. Vom rezolva această gravă eroare odată cu revoluția bunei guvernări”, ar fi spus Dacian Cioloș pe o altă rețea de socializare, conform postării Oanei Lovin.
Numai că Dacian Cioloș nu a afirmat niciodată așa ceva – nici pentru vreo instituție media, nici pe paginile sale de socializare -, devenind, în schimb, victima unui fake news în plină campanie electorală.
Postarea care nu există
Oana Lovin, un personaj destul de cunoscut pentru cei care au petrecut ceva mai mult timp pe social media în ultimele luni, a publicat o așa-zisă captură de ecran, cu un text asociat copreședintelui USRPLUS. Pe poză, ceva mai jos, scria: „Bărbatul nu e bărbat, femeia nu e femeie, totul e un construct social, un fake news grosolan, o conspirație rusească promovată de PSD”, plus comentariul Oanei Lovin, din descriere: „Votați cu toată încrederea
După username și bulina albastră, ce indică că pagina a fost verificată de către echipa platformei și că este reală, pare că ”postarea” lui Cioloș a fost făcută pe Twitter. Totuși, aceasta este de negăsit. Nici căutarea pe platformă a textului, nici verificarea prin cuvinte-cheie nu relevă nicio astfel de postare (a lui Dacian Cioloș sau a altcuiva). N-am găsit-o nici după ce am dat scroll pe pagina de Twitter a politicianului până aproape de începutul anului.
Însă hai să oferim prezumția de nevinovăție și să considerăm că poate declarația a apărut altundeva. Dar nici pe Facebook, nici în publicațiile online nu există măcar o dovadă că copreședintele USRPLUS ar fi spus așa ceva. Oricât aș fi încercat, n-am reușit să dau de declarația lui Cioloș privind cele 58 de genuri.
Anatomia unui fake news
Postarea ridică oricum multe probleme, cum ar fi ortografia și cuvintele folosite în așa-zisa postare.
În primul rând, îmi imaginez că Dacian Cioloș are și el o echipă de comunicare, care e cel puțin interesată să-l facă să arate decent, dacă nu bine, nu să-l prezinte ca pe un om care nu știe să pună majuscule la început de propoziție sau care nu poate să lege două propoziții într-o frază. (Plus că niciuna dintre postările pe care eu le-am văzut nu se prezintă în acest fel, toate fiind corecte din punct de vedere vizual și gramatical.)
Apoi, ”revoluția bunei guvernări” sună a expresie folosită să arate cât de radicali sunt, de fapt, simpatizanții USRPLUS.
De fapt, ”radical” e cuvântul-cheie. Postarea se folosește de un subiect sensibil pentru societatea românească, identitatea de gen, și se adresează tocmai grupului cel mai puțin dispus să ia în considerare diferența dintre gen și sex. De acolo și comentariul ironic al Oanei Lovin, „piața e ofertantă, 58 de genuri”.
Reacțiile la postarea Oanei Lovin sunt în tandem cu comentariile făcute de aceasta pe marginea subiectului, oamenii arătând o indignare față de ”declarațiile” extreme ale lui Dacian Cioloș. La 18 ore de la publicarea pozei, postarea a strâns peste o mie de reacții și a fost distribuită de 332 de ori.
Leave a Comment