Curtea Suprema a Indiei condamnă Guvernul pentru oprirea serviciilor de internet

Decizia luată de Guvernul Indian de a întrerupe serviciile de comunicații mobile și serviciile de internet în regiunea Cașmir nu este contestată doar de către populație, ci și de Curtea Supremă a Indiei.

Regiunii care până în luna august s-a bucurat de autonomie parțială în cadrul Republicii Indiene i-a fost tăiat accesul la internet, pe termen nedefinit, în data de 4 august 2019, din cauza incertitudinii politice și a situației tensionate dintre India și Pakistan, notează bbc.com.

Măsura a fost adoptată în urma protestelor din Cașmir, compuse din majoritatea musulmană a zonei. Potrivit apnews.com, manifestațiile din regiune au fost cauzate de o lege propusă de Parlamentul Indian, conform căreia apartenența la religia musulmană exclude în mod direct calitatea de cetățean al Indiei, iar răspunsul autorităților a fost, în primă instanță, unul violent și abuziv. Ulterior a fost luată decizia de a întrerupe serviciile de internet și comunicații, pentru a limita posibilitățile oamenilor de a se asocia. De asemenea, a fost impusă o lege de pe vremea colonială care interzice adunarea a mai mult de patru persoane, pentru a preveni actele de disidență.

Serviciile de comunicații au fost restabilite în luna octombrie, însă accesul la internet rămâne blocat, fapt care favorizează cenzura. Astfel de mijloace de a restitui calmul sunt caracteristice statelor autoritare, eliminând libertatea de exprimare și controlând accesul la informațiile la care poate ajunge populația. Tot în luna octombrie, Guvernul a împărțit statul Jammu și Cașmir, care beneficia de o oarecare autonomie, în două state noi, administrate federal, sub autoritatea conducerii de la Delhi, pentru a putea gestiona îndeproape administrația din regiune.

Totuși, există instanțe care se opun acestor măsuri nedemocratice și arbitrare. Curtea Supremă a Indiei a ajuns la concluzia că o astfel de atitudine oprimantă și discriminatoare trebuie înlăturată din politica Indiei. Judecătorul N.V. Ramana a declarat că ,,oprirea completă a internetului trebuie luată în considerare de stat doar ca măsură extraordinară”, adăugând că accesul la internet este parte integrantă a dreptului la liberă exprimare, iar acest drept este garantat constituțional. Termenul limită pe care Curtea Supremă a Indiei l-a dat Guvernului pentru a ridica această interdicție este de o săptămână, însă nu sunt cunoscute, momentan, sancțiunile care ar fi aplicate, în cazul nerespectării acestei hotărâri.

Oprișor Alexandru:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri