În weekendul ce tocmai a trecut, știrea că Belarus a deturnat un avion civil al companiei Ryanair pentru a aresta un jurnalist anti-Lukașenko, stârnind reacții virulente din partea statelor UE.
Presa internațională a relatat șirul evenimentelor, vorbind inclusiv despre ordinele date de ”ultimul dictator al Europei” pentru ca avionul Ryanair, care plecase din Atena, Grecia și se îndrepta spre Vilnius, Lituania, să aterizeze pe aeroportul din Minsk.
Temerile lui Lukașenko
Financial Times scrie, citând o postare de pe un canal prezidențial semi-oficial de pe aplicația de mesagerie Telegram, că Lukașenko a dat un „ordin irevocabil de a întoarce avionul și a-l ateriza”, înainte ca aeronava să părăsească spațiul Belarusului. „Ryanair a declarat că echipajul de zbor a fost «informat de Belarus [controlul traficului aerian] cu privire la o potențială amenințare la adresa securității la bord» și a fost instruit să se îndrepte spre Minsk”, mai scrie publicația, care adaugă că „Belarus a decis să trimită un avion de vânătoare MiG-29 pentru a însoți avionul după ce a aflat despre o amenințare cu bomba”.
Ținta acestui show orchestrat de autoritățile din Belarus se pare că ar fi fost Roman Protasevich, un blogger de 26 de ani care se află pe lista celor mai căutați oameni în micul stat est-european. Oficial, activistul e acuzat că organizat revoltele în masă și incitat la ură socială, riscând să petreacă și 15 ani în închisoare.
În realitate, Protasevich este una dintre multele victime ale regimului lui Lukașenko, care, disperat să-și păstreze funcția, a recurs la tot felul de măsuri pentru a reduce la tăcere vocile critice. Picătura care a umplut paharul dictatorial al fostului director de fermă deținută de stat a avut loc anul trecut, când dovezile că alegerile prezidențiale ar fi fost fraudate în favoarea lui Lukașenko au stârnit noi proteste.
Până recent, bloggerul de 26 de ani a lucrat pentru serviciul de știri online din Polonia, NEXTA, care a difuzat filmări de la proteste folosind aplicația de mesagerie Telegram, scire Sky News. În prezent, acesta lucrează pentru Belamova, un alt canal Telegram, și locuiește în Lituania din noiembrie anul trecut.
Belarus ar putea să suporte consecințe grave
Pentru exercițiul de aroganță – care a stârnit îngrijorări în rândul liderilor europeni nu numai pentru siguranța cetățenilor din Belarus, dar și pentru siguranța aviației civile -, Belarusul lui Lukașenko ar putea să suporte consecințe grave.
The Independent explică într-o analiză că, dacă se dovedește că Belarusul a folosit diversiuni pentru a ateriza avionul Ryanair pe aeroportul din Minsk, deviindu-l astfel de la traseul său și interferând cu activitatea unei companii civile, Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației ar putea decide ca spațiul aerian al Belarusului să fie închis pentru aeronave înregistrate în UE.
O altă măsură care ar putea viza Belarusul ar fi interzicerea companiei aeriene de stat, Belavia, în spațiul aerian și aeroporturilor Uniunii Europene.
Toanele Belarusului, o provocare pentru Administrația Biden
Începutul de mandat al președintelui american Joe Biden a fost presărat cu scandaluri și tensiuni internaționale, printre care se numără și schimbul dur de replici între Biden și Putin.
The Washington Post scrie că „exemplul fără rușine a puterii autocratice în Europa este un nou test pentru Biden”, întrucât Lukașenko ar putea să se întoarcă spre singurul său aliat regional, Rusia, pentru ajutor, în contextul în care SUA se pregătesc pentru întâlnirea cu liderul de la Kremlin.
„Confruntându-se cu intensificarea presiunii europene, Lukașenko ar putea apela la Moscova pentru un sprijin și o protecție mai mare, o acțiune care ar putea vedea o securitate mai strânsă și o integrare politică între cele două țări. Aceasta este o veste proastă pentru cetățenii obișnuiți din Belarus, disperați să construiască o adevărată democrație. De asemenea, complică și mai mult lucrurile pentru o administrație Biden care ia deja o parte din dreapta pentru că nu face mai mult pentru a împiedica progresul unei conducte majore de gaze naturale susținute de Rusia către Europa”, scrie publicația internațională.
Însă Washington Post amintește că „experții avertizează, totuși, că Occidentul are o influență limitată. La începutul crizei, Rusia a extras angajamente vagi de la Lukașenko pentru a promova reforma constituțională și a moderniza sistemul politic al țării. Dar acest lucru a fost probabil de fațadă pentru un regim care prezidează o națiune din ce în ce mai polarizată, împărțită între susținătorii săi și oponenți înfrânți”.
Leave a Comment