Pe 15 – 16 decembrie 1989, Revoluția de la Timișoara începea. Scânteia care avea să aprindă căderea regimului ceaușist era tentativa de evacuare a lui Laszlo Tokes, un preot local. Trei decenii mai târziu, în presă se vorbește despre acest moment al istoriei contemporane.
Aniversarea evenimentului s-a regăsit în paginile tuturor publicațiilor online, dar și la televizor, mai ales în contextul în care Parlamentul României a avut o ședință solemnă – la care au fost prezenți, printre alții, Klaus Iohannis, Principesa Margareta, Emil Constantinescu și un delegat al BOR.
Pe micile ecrane, Digi24 a prezentat povestea primului strigăt „Jos Ceauşescu!”, care a fost urmarea încercării regimului de a-l evacua pe pastorul reformat. În reportajul – ce poate fi vizualizat pe site-ul televiziunii – apar Zoltan Balaton, pastor al Bisericii Reformate; soția unei persoane ce a murit la Revoluție; profesorul universitar Daniel Vighi, profesorul universitar Marcel Tolcea și alții. Nici History Channel nu a omis evenimentul. Postul TV a lansat o miniserie de mărturii despre Revoluție. Fiecare persoană care va apărea va povesti, timp de 60 de secunde, cele mai marcante momente la care a fost martoră în luna decembrie 1989, după izbucnirea manifestațiilor. Irina Margareta Nistor este cea care deschide miniseria, conform Paginademedia.ro.
Europafm.ro scrie că ”În Registrul Serviciului de Filaj al Securităţii Timiş, în 16 decembrie, s-a consemnat că în Timișoara, la ora 14.00, s-a scandat <<Jos Ceauşescu!>> şi <<Libertate!>>”, într-un material intitulat ”15 decembrie 1989, Timișoara. Ziua care a schimbat istoria recentă a României”. Publicația notează că, pe 15 decembrie, într-o vineri, ”câteva sute de enoriaşi maghiari au venit în apărarea pastorului reformat László Tőkés – un opozant al regimului comunist –care primise o sentinţă de evacuare din casa parohială, aflată în aceeaşi clădire cu Biserica Reformată”. Hotnews titrează, la rândul său: ”Ziua care a schimbat istoria României. 16 decembrie 1989: La Timișoara s-a strigat „Libertate” – revoluția începuse”.
Capital.ro notează că 15 decembrie a fost ”Ziua în care s-a aprins scânteia Revoluției” că ”Laszlo Tokes era arestat la domiciliu după ce fusese acuzat de spionaj și trădare în urma unui interviu critic la adresa lui Nicolae Ceaușescu, acordat televiziunii ungare”.
În atenția publică a fost și vizita premierului Ungariei, Viktor Orban, care a participat la un eveniment realizat la Timişoara. Momentul nu a fost lipsit și de tensiuni în presa din România, fiind un prilej pentru a mai adânci tensiunile dintre țara noastră și statul vecin, prin titlurile tendențioase. De exemplu, Capital scrie că ”Ungurii au sărit calul! Viktor Orban a atacat frontal un moment simbolic al României: S-a spus totul”.
De menționat ar fi și proiectul Mediafax, Revolutions, ce strânge articole, analize și interviuri privind momentele-cheie din decembrie 1989. Printre acestea se numără și mărturia poetului Ion Monoran, făcută pentru un post din Timișoara. Nici Pressone nu lasă ca aniversarea a 30 de ani de la Revoluția din România să treacă fără o serie specială. Publicația a realizat o serie de documentare video, de maxim 10 minute fiecare, privind evenimente sau personaje relevante pentru evenimentele din preajma căderii cuplului Ceaușescu. Unul dintre videoclipuri urmărește reînființarea Partidului Național Țărănesc și conține înregistrări făcute cu Corneliu Coposu în decembrie 1989.
Leave a Comment