Pentru unii conceptul de fake news (știri false) pare mai degrabă unul vag, fără ramificații majore în lumea reală. Până la urmă de ce ar fi interesat cetățeanul din comuna Odobești de fenomenul de fake news? Mediastandard.ro vă prezintă în cele ce urmează un exemplu al modului în care știrile false distribuite pe rețelele de socializare, coroborate cu lipsa unei reale informări, pot avea repercursiuni cât se poate de vizibile în lumea reală.
Concret, zilele trecute presa din România vorbea despre cazul unui tânăr din comuna Odobeşti, din județul Dâmbovița care a răspândit în mediu online mai multe informaţii false privind depistarea şi confirmarea existenţei virusului pestei porcine în localitatea dâmboviţeană. „Breaking News. Alertă în Dâmboviţa, Odobeşti. A fost confirmat al II-lea focar de pestă porcină, la Odobeşti, Dâmboviţa”, transmitea tânărul, mesajul fiind însoţit de o fotografie de tip „breaking news”.
Nu a durat mult până când paranoia, combinată cu lipsa unei informări corecte, să cuprindă majoritatea sătenilor. De teamă ca nu cumva inspectorii sanitari veterinari să dea buzna în gospodăriile lor, oamenii s-au hotărât șă îți sacrifice porcii, pe loc. La scurt timp, a venit și un mesaj din partea autorităților: „În urma discuţiilor purtate cu domnul primar Alecu Niculae şi cu domnul director al D.S.V.S.A. Dâmboviţa Tolea Sandu vă informez: NU EXISTĂ FOCARE de pestă porcină africană în comuna Odobeşti. Această STIRE ESTE FALSĂ şi vă rugăm să trataţi ca atare” , a transmis primarul comunei Corbii Mari, Ionuţ Bănică. Doar că mesajul autorităților publice a venit prea târziu pentru că majoritatea oamenilor apucaseră deja să taie animalele.
Cazul descris ilustrează elocvent modul în care știrile false și lipsa informării ne pot afecta pe fiecare în parte. Dacă încă mai credeați că fake news-ul nu este relevant, întâmplarea din Odobești ar trebui să vă pună pe gânduri.
Leave a Comment