Cum luptă Franța împotriva dezinformării ruse în Africa: cazul crimelor de la mina de aur

În martie, nouă cetățeni chinezi care lucrau la o mină de aur din Republica Central Africană au fost uciși de bărbați înarmați. Rusia nu a așteptat prea mult: la scurt timp după atac, pe internet a circulat o înregistrare video în care se spunea că asasinatele au fost comandate de Franța, care intenționează să dea vina pe Wagner – organizația paramilitară loială Kremlinului.

În videoclip, un luptător rebel din Republica Centrafricană spune că „francezii vor să alunge Wagner din Africa”, conform Reuters.

Unitatea de monitorizare a dezinformării ruse din Africa

O unitate de monitorizare a presei din cadrul Ministerului francez de Externe, creată în cadrul unei ample strategii diplomatice de relansare a legăturilor cu fostele colonii africane ale Franței, a reușit să facă conexiuni între videoclip și diverse conturi de Facebook și Twitter folosite frecvent de propaganda rusă.

Echipa specială este formată din 20 de diplomați, foști jurnaliști, analiști de date și observatori de presă care lucrează în cadrul ministerului de externe din Quai D’Orsay din Paris.

Cazul minei de aur nu este singurul identificat de Franța ca făcând parte din influența crescândă a dezinformării rusești în Africa. Potrivit surselor Reuters, unitatea a cartografiat aproximativ 100 de conturi legate de Rusia sau de Wagner care difuzează conținut anti-francez.

Videoclipul care a urmat uciderii cetățenilor chinezi a fost unul dintre cele aproximativ 50 de înregistrări video din noiembrie care au ținut unitatea ocupată cu identificarea sursei materialului, verificarea faptelor și reacția atunci când a fost nevoie.

Cum reacționează Franța

De cele mai multe ori, unitatea sfătuiește împotriva unui răspuns direct. Factorii luați în considerare sunt tracțiunea obținută de postarea specifică și dacă aceasta poate fi abordată de platformele de socializare prin blocarea trolilor și a conturilor de spam.

Însă, uneori, răspunsul oficial din partea Franței contează. Acesta a fost cazul când a apărut un videoclip în decembrie 2022 care prezenta în mod fals un bărbat ca fiind un trimis francez care era expulzat din Republica Democrată Congo. Arătând punct cu punct de ce acel bărbat nu era un oficial francez, a ajutat la oprirea răspândirii informației.

De ce propaganda rusă are un sol fertil în Africa

Nu toate sentimentele anti-franceze din Africa pot fi puse pe seama Kremlinului. Relația Franței cu unele țări a fost afectată de acțiunile sale din trecut, cum ar fi acțiunile militare care au provocat moartea unor civili și interferența în afacerile statului. Unele postări pe rețelele de socializare reflectă o preocupare reală cu privire la atitudinea „imperialistă” a Franței față de aceste țări.

Cu toate acestea, retragerea trupelor franceze din unele țări din Africa a dus la o mai mare influență a Rusiei în regiune – chiar și prezența mercenarilor Wagner în regiune și loviturile de stat frecvente.

Acesta a fost cazul în Mali, de unde Franța și-a retras trupele în iulie 2022, și în Burkina Faso, la începutul anului 2023.

Acestea au fost urmate îndeaproape de o creștere a conținutului anti-francez: amplificarea videoclipurilor, animațiilor și meme-urilor pro-rusești și, adesea, răspândirea dezinformării.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri