Cum folosește Rusia genocidul de la Srebrenica pentru a-și livra propaganda de război în Bosnia

Moscova este ocupată să le vândă bosniacilor propria versiune asupra războiului din Ucraina, recurgând cinic la analogii cu genocidul din 1995 de la Srebrenica, pentru ca în același timp să-și justifice invazia și să destabilizeze Bosnia, se arată într-o analiză a jurnaliștilor de la Balkan Insight.

„Erau literalmente cadavre pe străzi. Unii tocmai fuseseră împușcați, alții dintre ei erau oameni în mașinile lor care doar încercau să scape. Unii dintre ei păreau să aibă mâinile legate și păreau să fi fost împușcați.”

Aceasta a fost descrierea înfiorătoare făcută de corespondentul The Economist, Tim Judah, ca martor ocular pe străzile din Bucea, după plecarea forțelor ruse.

Judah, care a relatat despre războiul bosniac din 1992-1995, pentru Times, a petrecut primele săptămâni ale invaziei în Ucraina, unde a asistat la consecințele crimelor comise împotriva civililor când, alături de alți reporteri, a intrat în Bucea, Hostomel și în alte orașe, după ce soldaţii ruşi se retrăseseră.

În iulie 1995 a avut loc masacrul de la Srebenica, în estul Bosniei, când 8.000 de musulmani au fost ucişi de forţele sârbe bosniace, în timpul Războiului bosniac (martie 1992-noiembrie 1995).

A fost cel mai sângeros episod pe care l-a cunoscut Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

De 27 de ani, în satele şi oraşele din jurul Srebrenicei, mii de familii îşi plâng victimele. O suferinţă ale cărei răni sunt încă deschise.

Citiți mai multe pe Editiadedimineata.ro.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri