Cum folosește AUR o teorie a conspirației ca să alimenteze violențele de la Parlament

Amenințări cu cuțite, gloanțe aduse în Parlament, agresarea parlamentarilor – toate aceste fapte au fost săvârșite de membri ai partidului de extremă-dreapta AUR și susținători ai acestuia în prima parte a zilei de miercuri. Totul a pornit de la o teorie a conspirației care susține că o instituție a statului a cărei înființare ar trebui votată miercuri de deputați va putea să le ia românilor copiii.

AUR, acte de extremism în apropierea Parlamentului

Protestul a început în jurul orei 08:00, când aproximativ 300 de susținători AUR s-au adunat în fața instituției. Incidentele au început să apară rapid, după ce o persoană aflată pe lista de acces din partea AUR a încercat să intre cu patru gloanțe. Conform informațiilor Digi24.ro, Ariadna Cîrligeanu este o apropiată a lui George Simion și este șefa organizației de tineret a partidului.

În apărarea sa, femeia a declarat că a fost recent la un poligon și le-a păstrat ca amintire. O investigație în acest sens va determina dacă gloanțele fuseseră deja trase.

Ulterior, George Simion s-a urcat pe gardul instituției, afirmând că este dreptul lor de a protesta.  Un alt deputat AUR, Darius Pop, a declarat că jandarmii „au noroc că și-au lăsat toți [protestatarii – n.r.] cuțitele acasă”.

Au fost agresați și mai mulți deputați, printre care și Ludovic Orban. Acesta a declarat că inițial protestatarii nu au avut nimic cu el cât a așteptat să i se deschidă poarta dinspre Camera Deputaților, însă apoi „au început să apară agitatori”.

„Singura excepţie pe care trebuie să o evidenţiez este un coleg din AUR, Antonio Andusceac, care a încercat să îi convingă pe manifestanţi să nu mă agreseze şi cred că şi-a luat-o şi el”. Ludovic Orban a povestit și cum a fost agresat de protestatarii AUR: „Am fost scuipat, lovit cu băţ de la steag, lovit cu piciorul, să nu se vadă pe cameră, înjurat, insultat în cele mai grobiene mijloace. În plus, era evident că erau oameni acolo incitatori”, a spus Orban, conform Digi24.ro.

Proteste pentru o teorie a conspirației

Nu este prima oară când AUR își cheamă susținătorii pentru „a-și proteja copiii” de legea PLX 145/2023. Pe 6 mai, cu doar patru zile înaintea manifestațiilor extremiste din fața Parlamentului, a avut loc un protest în cadrul căruia s-a deplâns, printre altele, că o structură a statului, Observatorul Național al Copilului, le va lua românilor copiii.

Însă cum protestul de sâmbătă nu a primit prea multă atenție publică și nici nu i-a făcut pe deputați să renunțe la votarea Legii privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie, marți seară, Simion a anunțat că se va opune „cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie” şi nu va admite „sub nicio formă” ca proiectul de înfiinţare a Observatorului Naţional al Copilului să fie votat miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, conform Ziare.com.

Fotografie realizată la protestul AUR de pe 6 mai. Preluare: Puterea.ro

Ce spune teoria conspirației

Teoria s-a regăsit inclusiv pe platforma TikTok, cele mai multe clipuri conținând informații false privind Legea înaintată de Ministerul Familiei. Un video realizat de deputatul AUR Mihai Lasca explică cel mai bine această teorie a conspirației și cum proiectul de lege a fost manipulat în discursul public de diverse personaje.

În video-ul de pe TikTok, care a strâns 66 de mii de like-uri, Lasca afirmă:

  • „proiectul legislativ este inițiat la ordinul Bruxellesului”
  • „sunt alocați 50 de milioane de euro pentru construirea viitoarelor închisori pentru copiii României”;
  • „copiii vor fi adunați și extrași și ținuți în aceste centre”;
  • „lege anti-românească și anti-umană”;
  • „se dorește (…) ca România să fie adusă la standardul țărilor dezvoltate precum Germania, Olanda, Suedia, Danemarca, unde copiii sunt furați de către autorități din grădinițe și școli, fără ca părinții să fie anunțați și avertizați”;
  • „se urmărește separarea copiilor de părinți”.

O altă afirmație falsă de pe TikTok și alimentată de AUR susține că „8 din 10 copii vor fi înscriși în «Observatorul copilului»”. Marți, Simion a spus că, „după calculele noastre, 80% din copiii României vor fi introduşi într-un catalog în Observatorul Naţional al Copiilor”.

Ce spune Legea privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie

Realitatea este, însă, că Observatorul Național al Copilului nu are ca scop destrămarea familiilor, ci tocmai opusul: prevenirea despărțirii copilului de părinți.

Observatorul Național al Copilului este o structură propusă de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, care va funcționa ca o bază de date online în care vor fi incluşi toți copiii din România ce se află în situaţii de vulnerabilitate. Proiectul de lege privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie explică pe larg care sunt atribuțiile acestei instituții, printre care se numără centralizarea datelor privind minorii aflați în risc de separare de părinți.

Astfel, instituțiile abilitate ar putea să aibă o imagine mai clară asupra măsurilor ce trebuie luate pentru protejarea unității familiilor din România. Nicidecum să le despartă, așa cum susțin mai mulți promotori ai acestei teorii.

De exemplu, proiectul afirmă că constatarea unei situații de risc în care se află minorul trebuie să ducă la întocmirea unui plan de servicii care „să răspundă nevoilor identificate ale copilului și familiei lui, beneficiile de asistență socială oferite acestora și intervențiile necesare pentru punerea în practică a planului, finalitatea urmărită prin implementarea planului, cine oferă serviciile și pentru ce perioadă de timp”, conform aliniatului 1 din art. 7. Aliniatul următor explică că aceste planuri trebuie să includă cel puțin servicii „sociale, de sănătate, educaționale”. 

O minciună promovată intens

Ideea a fost împinsă în spațiul public cu ajutorul unor diferite instituții media și organizații civice, care au un istoric de a răspândi dezinformare sub pretextul apărării valorilor tradiționale.

Printre ele se numără ActiveNews, un site despre care Mediastandard.ro a scris pe larg în trecut. Pe acest site se remarcă două articole mai vechi despre Observatorul Național al Copilului, inclusiv unul de pe 17 aprilie, intitulat „ALERTĂ: BARNEVERNET ÎN ROMÂNIA! Copiii vor putea fi smulși din familiile lor și izolați de Stat pe criterii Totalitarist-Sanitare. Proiect de Lege la Camera Deputaților. PROTEST MARȚI ȘI MIERCURI LA PARLAMENT! Familia Bodnariu se opune”

Articolul face trimitere către un video publicat pe pagina de YouTube a ActiveNews și realizat de Pompiliu Diplan. Conform informațiilor Realitatea.net, el este un apropiat de-ai fostului lider PSD Liviu Dragnea și o figură prezentă constant la manifestațiile la care participă și liderul AUR, George Simion.

În cadrul articolului mai este menționat și Oficiul Creștin pentru Drepturi și Libertăți (OCDL), care ar fi una dintre organizațiile care se opun acestei inițiative legislative. Organizația a fost creată în octombrie 2022, cu scopul de a „apăra, inclusiv în instanță, pe creștinii din România care au de suferit din cauza convingerilor lor religioase” și se bucură inclusiv de susținerea deputatului PNL Robert Sighiartău.

Mai multe voci din zona conservatorilor creștini au lansat apeluri pentru susținerea petiției inițiate de OCDL și promovate de ActiveNews. Un astfel de exemplu este președintele Cultului Creștin Penticostal, care a realizat un video pentru contul de YouTube Vocea Creștinilor. Până la momentul realizării acestui material, numai acest video a strâns aproape șase mii de vizualizări.

Acest proiect de lege este doar o scuză ca AUR să pună presiune asupra instituțiilor democratice din România. Formațiunea politică și promotorii acesteia manipulează adevărul și incită la violență în plină pre-campanie electorală, într-un moment în care tot mai multe state din Europa se confruntă cu proteste împinse de la spate de propaganda Kremlinului.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri