Cum a contribuit social media la formarea legiunii străine din Ucraina

Mobilizarea oamenilor de pe rețelele de socializare a fost impresionantă în ultima săptămână, mai ales de când valul de refugiați de la granițele țărilor vecine cu Ucraina a devenit semnificativ. De la donațiile în criptomonede, până la ajutoare pentru cei care se refugiază în alte țări, oamenii au încercat să ajute poporul ucrainean prin orice mijloc.

Duminică, însă, autoritățile din Ucraina au cerut ajutor militar din partea voluntarilor din întreaga lume care vor să lupte pentru apărarea teritoriului ucrainean de invazia rusească.

Străinii care doresc să apere Ucraina și ordinea mondială ca parte a Legiunii Internaționale de Apărare Teritorială a Ucrainei, vă invit să contactați misiunile diplomatice ale Ucrainei din țările voastre”, spune ministrul Afacerilor Externe.

În urma acestui anunț, destul de multe persoane au răspuns pozitiv cererii autorităților de la Kiev și au început să formeze grupuri de WhatsApp sau de Twitter astfel încât să se coordoneze și să plece în Ucraina.

O astfel de comunitate s-a format pe Reddit, iar r/volunteersForUkraine este cel mai mare subreddit dedicat voluntarilor care vor să plece sau au plecat deja să lupte alături de armata ucraineană. La momentul redactării acestui articol, subreddit-ul avea peste 32.000 de membri.

Numeroase postări din această comunitatea arată cum oamenii -unii veterani de război- își fac bagajul și se îndreaptă spre Ucraina. Mai tot timpul oferă detalii despre câte ore mai au până decolează și urcă poze cu ce anume și-au pus în rucsac (poți vedea imaginile aici, aici și aici).

Alții preferă să își posteze doar biletul de avion sau trimit o poză când sunt deja în Ucraina. Este o comunitate numeroasă care nu doar că se încurajează reciproc să meargă să lupte, dar vorbesc pe larg despre ce înseamnă războiul și oferă sfaturi despre ce ar trebui să știi și ce ar trebui să îți conțină bagajul atunci când chiar pleci spre Ucraina.

Printre sfaturile de bază se numără: să știi să legi un garou, să împachetezi foarte multe șosete (de preferat groase), să îți cumperi încălțăminte rezistentă și de calitate, să ai protecție pentru ochi/urechi și să ai foartă multă ciocolată la tine (te ajută și pe tine, dar e bună și pentru negoț).

Conform unui jurnalist de la Foreign Policy, 16.000 de voluntari străini vor ajunge în Ucraina să ajute lupta împotriva trupelor rusești.

Numărul este unul impresionant, mai ales după ce guvernul de la Kiev a spus că voluntarii vor fi acceptați doar dacă au experiență militară. Mobilizarea de amploare a oamenilor pe social media se dovedește a fi eficientă și demonstrează -din nou- că prezența autorităților din Ucraina pe marile rețele de socializare produce efectele dorite.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri