Sputnik a ajuns un etalon al propagandei finanțate de Kremlin în această parte de continent, și chiar dacă n-a fost printre sursele importante de informare din România, de aici au pornit mare parte din teoriile regăsite fie la formatori de opinie, pe alte site-uri sau chiar la publicații de seamă.
Mediastandard.ro, precum și alte publicații, a scris în nenumărate rânduri despre manipulările folosite de această ”publicație”. De exemplu, într-un articol trecut am vorbit despre elogiile aduse premierului Viorica Dăncilă de către site-ul amintit, precum și de Q Magazine; ori despre argumentația întortocheată propusă de Sputnik privind Pactul ONU pentru o migrație sigură și așa mai departe. Le puteți vedea pe toate AICI.
Materialul propus astăzi se potrivește unei vorbe din popor: ”hoții strigă hoții”. Autorul – în persoana lui Dragoș Dumitriu, despre care puteți citi mai multe AICI, de exemplu – disecă postarea unui parlamentar PNL, Florian Cîțu, care se întâmplă să fie și un atac la adresa lui Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.
Titlul articolului de pe Sputnik nu oferă indicii clare, putând fi clasificat cu lejeritate drept un clickbait: ”Scandal din prima zi a lui 2019: Anul începe cu un atac la Guvern și la România!”. Vechea poveste cu interesul național – discurs care seamănă mai mult cu o teorie a conspirației.
”Dacă ”informația” ar fi fost dată în acest fel de mass media ar fi fost catalogată, pe bună dreptate și după toate regulile profesiei de jurnalist drept ”știre fără acoperire” – sau chiar ”Fake news”, scrie Sputnik România.
Ce-i drept, publicația asta a evitat de multe ori să vorbească despre știrile false – probabil pentru a nu părea că se auto-incriminează -, însă au apărut câteva articole marcante despre una dintre problemele societății contemporane. De exemplu, cineva și-a luat timp să publice chiar și o analiză despre ”Fake News: expresia propagandei și ideologiei totalitare”. O lectură de câteva minute bune nu despre campaniile de dezinformare purtate de exemplu de Rusia în Republica Moldova sau pe teritoriul ucrainean, ci despre globalism, ”stânga neo-marxistă globală și atee”, mari corporații, curente LGBT și nelipsitul binom SRI-DNA.
Articolul despre care vorbesc, citat mai sus, este pe bune și este publicat pe Sputnik cam pe vremea asta, în urmă cu un an. Autorul, pe numele său Ionuț Țene (în realitate Ioan Vasile Țene), are un istoric la fel de interesant ca și ideile sale: xenofob și susținător efervescent al politicilor de extremă-dreapta, a încercat în urmă cu ceva ani să obțină un post în Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), asta după ce a publicat mai multe articole instigatoare la ură în timp ce avea statutul de funcționar public. Ziarul de Cluj relatează că, la începutul anilor ’90, Țene ocupa funcția de șef de cabinet a primarului orașului de la acea vreme, ultranaţionalistul Gheorghe Funar.
Pe internet există chiar și filmări cu funcționarul public – și publicist din când în când – înconjurat de bannere ale fostei mișcări Noua Dreaptă (care a fost și partid politic, într-o perioadă) și unul pe care scrie ”împotriva separatismului maghiar”.
Ironia este că tocmai Sputnik, cu numeroasele exemple pe care le-a oferit de-a lungul timpului, vorbește despre fake news și despre etica jurnalistică.
Leave a Comment