Copiii se declară adulți pe rețelele de socializare, ajungând să fie expuși pericolelor

Minorii care au conturi pe rețelele de socializare mint în legătură cu vârsta lor și declară că sunt mai în vârstă decât în realitate. Studiul desfășurat de autoritățile britanice scoate la iveală neajunsurile marilor platforme când vine vorba de verificarea vârstei utilizatorilor.

Raportul Ofcom, autoritatea britanică pentru reglementarea comunicațiilor, vorbește despre un procent de 32% dintre tinerii cu vârsta între opt și 17 ani, care se declară ca având peste 18 ani pe rețelele de socializare. În același timp, jumătate dintre ei spun că au 16 ani sau mai mult.

Problema apare când platformele încep să livreze sau să recomande acestor minori conținut destinat pentru audiențe mature. În afara simplei întrebări legate de vârstă sau introducerea unei date de naștere, companiile de socializare încă nu au o măsură eficientă care să prevină tinerii de la a vizualiza materiale necorespunzătoare pentru ei.

Atunci când un copil își declară singur o vârstă falsă pentru a avea acces la rețelele de socializare sau la jocurile online, pe măsură ce crește, crește și vârsta de utilizator declarată. Acest lucru înseamnă că ar putea fi expus unui risc mai mare de a se întâlni cu conținut online inadecvat pentru vârsta sa sau dăunător”, a declarat Ofcom, citată de The Guardian.

Studiul a fost desfășurat pe un eșation de peste 1.000 de persoane și a luat în considerare toate marile platforme de socia media. Cea mai populară platformă folosită de cei cu vârsta între opt și 17 ani este YouTube, urmată de TikTok și Instagram. Toate aceste companii au un sistem clasic de verificare al vârstei, care poate fi ușor de evitat.

Important de notat mai este și faptul că vârsta minimă pentru a accesa aceste platforme este de 13 ani, însă asta nu oprește copiii să-și facă conturi.

Chiar la începutul lunii septembrie Instagram a fost sancționată de autoritățile Uniunii Europene cu o amendă record de 405 milioane de euro. Compania a fost găsită vinovată de încălcarea GDPR și acuzată de proastă gestionare a datelor minorilor, care evitau funcțiile de protecție destinate lor și își creau conturi publice.

Îngrijorarea generală cu privire la protecția copiilor în mediul online este reflectată în pachetul de legi DSA al UE, care are printre prioritățile sale asigurarea unui mediu sigur și adecvat pentru utilizatorii minori.

Raportul Ofcom subliniază deficiențele pe care marile platforme de social media le au cu privire la identificarea vârstei utilizatorilor și cum acest lucru afectează negativ sănătatea mintală a tinerilor.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri