Conturile de WhatsApp a cel puțin șapte jurnaliști din Fâșia Gaza au fost blocate. Motivul este neclar

După încetarea agresiunilor dintre Israel și Hamas pe 21 mai, conturile de WhatsApp ale mai multor palestinieni aflați în Fâșia Gaza au fost blocate. Printre cei afectați se numără și cel puțin șapte jurnaliști.

„Numărul dvs. de telefon este interzis să utilizeze WhatsApp. Contactați asistența pentru ajutor” este mesajul afișat conturilor vizate de măsură, la deschiderea aplicației. Aceștia nu au primit explicații suplimentare, iar compania susține că de vină ar fi o eroare de moderare – însă nu este singura dată când, după încetarea focului dintre Israel și Hamas, WhatsApp ar fi blocat conturile ale palestinienilor aflați în zona de conflict, informează RSF.

Cinci dintre jurnaliștii vizați lucrează pentru postul de știri Al Jazeera (Wael Al-Dahdouh, Hisham Zaqout, Khaled Lubbad, Moamin Al-Shrafi și Heba Akkila), în timp ce ceilalți doi sunt angajați ai AFP.

Cei șapte făceau parte dintr-un grup privat, unde împărtășeau informații relevante muncii lor. Odată cu începerea ostilităților dintre Israel și Hamas, pe 10 mai, activitatea grupului s-a intensificat. Unul dintre jurnaliști a explicat că grupurile de acest fel sunt vitale, întrucât facilitează „comunicarea cu colegii și jurnaliștii, în scopul urmăririi evenimentelor”.

A fost nevoie de intervenția companiilor

Cifra dată de Associated Press este însă și mai mare. Conform unui articol citat de Voice of America, 17 jurnaliști din Gaza care au confirmat că conturile lor Whatsapp au fost blocate de pe 21 mai. Trei zile mai târziu, la prânz, doar patru jurnaliști – care lucrau pentru Al Jazeera – au confirmat că au fost restabilite conturile.

Contul unuia dintre jurnaliști, angajat al Al Jazeera, a fost restabilit abia după trei zile, însă numai după ce sediul central al instituției media, aflat în Doha, a intervenit. Wael Al-Dahdouh spune că a încercat să primească informații suplimentare de la WhatsApp, însă fără succes.

Mai mult decât atât, Al Jazeera a declarat că atunci când a cerut informații cu privire la situația conturilor celor patru jurnaliști din Gaza afectați de blocaj, Facebook le-a spus că compania a blocat numărul grupurilor din Gaza și, prin urmare, numerele de telefon mobil ale jurnaliștilor Al Jazeera făceau parte din grupurile pe care le blocaseră.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri