Compania Axel Springer avertizează că AI ar putea înlocui jurnaliștii. ChatGPT nu ”crede” asta

Compania media germană Axel Springer, care deține Politico, intenționează să reducă numărul de locuri de muncă, în încercarea de a se concentra pe jurnalismul de investigație și pe comentarii originale. Acest lucru vine, de asemenea, în contextul în care compania este îngrijorată de potențialul pe care AI îl are în jurnalism.

Într-o declarație făcută cu privire la viitorul publicațiilor germane BILD și WELT, directorul general al companiei a spus că cele două ziare vor deveni o „companie media pur digitală”. În acest sens, va fi nevoie de reducerea numărului de posturi, deoarece multe dintre locurile de muncă care susțineau producția jurnalismului lor devin redundante din cauza automatizării și a IA.

Deși Axel Springer nu a precizat câți angajați ar putea fi reduși, niciun „reporter, autor sau redactor specializat” nu își va pierde locul de muncă, conform the Guardian.

„Inteligența artificială are potențialul de a face jurnalismul independent mai bun decât a fost vreodată – sau pur și simplu de a-l înlocui”, a declarat directorul general Mathias Doepfner într-o scrisoare internă adresată angajaților.

Mai mult, el consideră că instrumente precum ChatGPT ar putea înlocui jurnaliștii umani la „agregarea informațiilor”. În această logică, titlurile din portofoliul Axel Springer se vor concentra mai mult pe jurnalismul de investigație și pe opinii, lucruri pe care inteligența artificială nu le-ar putea face niciodată – cu excepția cazului în care își va dobândi propria conștiință, ceea ce literatura SF ne-a arătat că nu ar fi un moment de bucurie.

Este utilizarea inteligenței artificiale în jurnalism o idee bună?

Mulți oameni cred că inteligența artificială ar putea fi folosită în jurnalism, fie pentru a înlocui complet jurnaliștii din anumite posturi, fie pentru a ușura munca acestora.

Cu toate acestea, niciuna dintre cele două variante nu este posibilă în acest moment, deoarece AI nu poate oferi mult context, nu poate determina de ce s-a întâmplat un eveniment sau nu poate investiga mai mult. Ceea ce poate face este să agregheze informații și asta doar dacă are surse de încredere pentru a face acest lucru, dar acest lucru vine cu riscul de a include informații care nu sunt reale și care au fost manipulate.

Este adevărat că instrumente precum ChatGPT pot ajuta la producerea de articole. Site-ul de tehnologie CNET ar fi folosit un instrument de inteligență artificială pentru a genera articole care sunt ulterior scanate de editori umani pentru acuratețe înainte de publicare, dar a recunoscut ulterior că mai mult de jumătate din aceste articole au trebuit să fie editate în detaliu de un jurnalist uman pentru a depista erori de informare și gramaticale.

Ce spune ChatGPT despre înlocuirea jurnaliștilor de către AI

Așa că am întrebat ChatGPT ce „crede” despre perspectiva ca jurnaliștii să fie înlocuiți de Inteligența Artificială. Iată răspunsul său:

Într-un anumit sens, da, unele sarcini ale jurnaliștilor pot fi realizate de către inteligența artificială. În prezent, există deja programe de AI care pot analiza date și statistici pentru a crea rapoarte și analize financiare sau pentru a genera știri simple și fapte clare.

Cu toate acestea, jurnaliștii îndeplinesc și alte sarcini complexe, care necesită empatie, creativitate, gândire critică și abilitatea de a construi și menține relații cu sursele. Jurnaliștii trebuie să se ocupe de subiecte care implică oameni, sentimente și aspecte subiective, care nu pot fi evaluate numai prin analiza datelor.

În plus, jurnaliștii joacă un rol important în menținerea libertății presei și a democrației, prin dezvăluirea adevărului și prin prezentarea unor povești care au un impact real asupra vieții oamenilor. Acesta este un aspect care nu poate fi înlocuit de către AI și care este crucial pentru menținerea integrității mass-mediei și a unui echilibru democratic în societate.

În concluzie, deși AI poate fi utilă în anumite sarcini ale jurnaliștilor, nu poate înlocui complet rolul acestora și importanța lor într-o societate liberă și democratică.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri