Proiectul legii privind reglementarea inteligenței artificiale a primit acordul în comisiile legislative din cadrul Parlamentului European, care se ocupă de acest subiect. Legea se referă la programe precum ChatGPT, dar există și o propunere de interzicere a tehnologiilor de supraveghere ce integrează recunoașterea facială.
La începutul lunii februarie, Uniunea Europeană anunța pachetul legislativ ce privește inteligența artificială și menționa că programele AI sunt considerate ca fiind sisteme de „mare risc” pentru că pot fi folosite într-o gamă variată de domenii, care pot afecta activitatea umană.
„După cum a arătat ChatGPT, tehnologiile de inteligență artificială pot oferi mari oportunități pentru întreprinderi și cetățeni, dar pot prezenta și riscuri. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un cadru de reglementare solid pentru a asigura programe AI de încredere bazate pe date de înaltă calitate”, a declarat comisarului pentru piața internă Thierry Breton, la acea vreme.
Acum, proiectul de lege a trecut de comisiile legislative însărcinate cu dezbaterea lui, iar luna viitoare urmează un vot în plenul Parlamentului European, conform Reuters. Amendamentul care sugerează interzicerea tehnologiilor de supraveghere cu recunoaștere facială este o nouă adiție, una care se poate dovedi mai greu de acceptat de toate țările UE.
Pachetul legislativ își va continua parcursul prin instituțiile europene, însă pare că UE este hotărâtă să prezinte o lege care nu lasă loc de compromisuri. De fapt, această înclinare spre reglementarea sectorului de inteligență artificială nu este una prezentă doar în Uniune, ci începe să prindă contur și în SUA. Guvernele încep să vadă pericolul pe care programele AI le prezintă dacă folosirea și, mai ales, dezvoltarea acestora nu este reglementată într-o anumită măsură.
Leave a Comment