Comisia Europeană deschide oficial o anchetă împotriva TikTok cu privire la alegerile din România

Comisia Europeană a decis, în mod oficial, să deschidă o anchetă împotriva TikTok cu privire la interferența străină din primul tur al alegerilor prezidențiale de pe 24 noiembrie. Decizia vine după ce documentele serviciilor de informații au fost desecretizate, iar investigațiile lor au fost prezentate în ședința CSAT.

Concret, Comisia va ancheta algoritmul platformei și cum acesta a fost exploatat, dar și alte aspecte precum manipulări coordonate și inautentice. În declarația de presă publicată pe site-ul CE, oficialii mai notează că reclamele politice și conținutul politic plătit va fi la rândul său evaluat.

Suspiciunile autorităților europene sunt că TikTok, în mod voit, a minimizat riscurile regionale și lingvistice pe care alegerile din România le-au presupus. Dacă va fi găsită vinovată, TikTok va fi supusă unei anchete mai aprofundate, iar riscurile încălcării legii DSA (care reglementează serviciile online) sunt cât se poate de serioase – amenzile pot ajunge la 6% din veniturile globale ale companiei.

Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de interferență străină. Ori de câte ori suspectăm astfel de ingerințe, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm. În urma unor indicii serioase conform cărora actori străini au intervenit în alegerile prezidențiale din România folosind TikTok, investigăm acum în detaliu dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a abordat astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că, în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Investigații terțe, dar, mai ales, documentele desecretizate din CSAT au ajutat oficialii europeni să deschidă această anchetă în baza DSA. De acum, Comisia va continua să adune probe, fie prin trimiterea de cereri suplimentare de informații, acțiuni de monitorizare, interviuri sau chiar „solicitarea accesului la algoritmii TikTok”, se mai arată în declarația de presă.

Ancheta nu are o dată limită concretă și poate fi soluționată și printr-un angajament al TikTok de a remedia aspectele care fac obiectul procedurii.

Alegerile din România ridică, pentru prima oară, întrebări serioase despre eficiența reglementărilor UE a platformelor de social media în contextul alegerilor electorale. De la începutul lunii decembrie, TikTok a fost intens criticată în țară – de către societate și autorități – principalul motiv fiind campania online a lui Călin Georgescu. Platforma, însă, neagă că ar fi avut vreo vină, așa cum a susținut și în fața Parlamentului European – deși realitate e cu totul alta.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri