Cîțu, derapaj la adresa jurnaliștilor: „Nu v-aţi civilizat în 30 de ani de zile”. Unde greșește premierul

Premierul Florin Cîțu a avut în decursul zilei de miercuri o ieșire la adresa jurnaliștilor, acesta spunându-le reporterilor aflați în Parlament că „nu s-au civilizat în 30 de ani de zile”.

Derapajul șefului Guvernului a venit în contextul în care acesta refuza să le răspundă jurnaliștilor la întrebări despre Planul Național de Redresare și Reziliență. El a fost deranjat că reporterii l-au oprit pe holurile Parlamentului, și nu „într-un spaţiu normal”, conform G4Media.

Discuția dintre Cîțu și jurnaliști:

  • Jurnalist: Doar cu Liviu Dragnea mai făceam astfel de imagini. Vă plac?
  • Florin Cîțu: Nu v-aţi civilizat în 30 de ani de zile. În orice ţară civilizată, declaraţii se dau într-un spaţiu normal. Vă aşteptăm la Guvern, la declaraţii.
  • Jurnalist: De ce ne spuneţi că nu suntem civilizaţi?
  • Jurnalist: Ne-aţi jignit, domnule premier. Aşteptăm scuze din partea dumneavoastră, pentru că ne-aţi spus că în 30 de ani nu ne-am civilizat.
  • Florin Cîţu: Am spus că declaraţiile le dau la Guvern.
  • Jurnalist: Aţi spus că nu suntem civilizaţi. În 30 de ani nu ne-am civilizat.
  • Jurnalist: Dumneavoastră sunteţi un om civilizat pentru că ne jigniţi, domnule premier?
  • Florin Cîţu. Nu v-am jignit. Am spus foarte clar că declaraţiile le fac la Guvern, într-un cadru normal, frumos, nu alergăm unii după alţii.

Unde greșește premierul

Lăsând la o parte jignirea – care este adresată, mai repede, întregii prese -, Florin Cîțu a afirmat că aceste declarații ar trebui făcute „într-un cadru normal”. Ce voia de fapt premierul să spună e că își dorea ca discuțiile să fie purtate într-un cadru care îi este confortabil, unde poate controla discuția.

Ce a omis premierul, în fieful discuțiilor despre PNRR, e că presa nu are rolul de a se gândi la starea sau dorințele unui guvernant, ci la interesul public – cu atât mai mult cu cât ședința parlamentară nu era o întâlnire între prieteni, ci un subiect care privește viitorul fiecărui român.

În ceea ce privește ideea că în alte state nu se practică declarațiile de presă ad-hoc… Mai jos, imagini cu Boris Johnson, omologul lui Florin Cîțu, înconjurat de jurnaliști care-i adresează întrebări:

Sau două poze cu președintele Franței, Emmanuel Macron, vorbind cu jurnaliștii într-un cadrul ”anormal”:
AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Sursa foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP

E interesant totuși cum premierul Florin Cîțu, pe 26 mai, a catalogat presa din țara pe care o guvernează ca fiind ”necivilizată”, iar cu nici o lună în urmă îi ruga pe jurnaliști să fie „în continuare parteneri în acest efort comun al informării corecte şi al responsabilizării românilor”.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri