Cinci publicații ruse, somate să scoată o ”știre falsă” despre Vladimir Putin

Legea care pedepsește ”jignirea statului și a însemnelor” a intrat în vigoare la sfârșitul lunii martie și are deja primele efecte. Mai multe publicații au fost obligate să dea jos o știre despre Putin.

Știrea cu pricina era despre un graffitti în care liderul Rusiei era numit ”homosexual”. Un ziar local, Yarkub, spune că a fost contactat de două ori de către Serviciul de cenzură al procurorului general al Rusiei: odată prin intermediul poștei, somându-i să dea jos materialul până la miezul nopții, și altă dată telefonic, conform DailyMail.com.

”La început a fost o scrisoare prin care se solicita scoaterea materialului înainte de miezul nopții. Apoi, șeful biroului de la Yaroslavl a sunat telefonul șefului editorului. Considerăm că situația este un act de cenzură, absolut neîntemeiat. Șeful Yaroslavlului Roskomnadzor a refuzat să răspundă la întrebarea legii pe care am încălcat-o”, au spus jurnaliștii.

Cinci publicații online din Yaroslavl au fost somate de către Roskomnadzor să elimine conținutul cu pricina, în baza legii care pretinde a fi împotriva știrilor false.

Parlamentul rus a votat luna trecută două proiecte controversate, care au scos înafara legii „lipsa de respect” față de autorități și răspândirea a ceea ce guvernul consideră a fi „știri false”. Totuși, nu este precizat și ce înseamnă sau ce nu este a fi considerat fake news.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri