Cinci exemple de ONG-uri care au primit finanțare de la UE pentru a combate fake news-urile

În contextul în care raportul publicat în mai 2018 arată că fake news-ul este un fenomen care afectează și Uniunea Europeană, Consiliul UE a hotărât finanțarea unor start-up-uri care să combată manipulările de presă.

Lista inițială a fost postată pe EU-startups.com, care mai adaugă faptul că în Statele Unite ale Americii, această misiune a fost lăsată în mâinile marilor comăanii, Uniunea Europeană nu numai că a finanțat organizații non-guvernamentale, dar le oferă și tinerilor subscripții gratuite la publicații cunoscute, finanțează studii pe această temă și așa mai departe.

  1. Fabula AI a reușit o premieră: a creeat prima tehnologie cu inteligență artificială, care să învețe din comportamentul rețelelor sociale. Site-ul amintit mai notează că, indiferent de limbă, tehnologia acestui ONG poate oferi un scor obiectiv asupra informației citite.
  2. Factmata este probabil cel mai popular produs din lista aceasta: programul îmbină inteligența artificială cu cea umană pentru a combate hate speechul, discriminarea și dezinformarea din presă.
  3. FakeNewsGuard folosește AI pentru a verifica orice site utilizatorul îl accesează sau îl întâlnește pe Facebook – acesta vine ca o extensie a browserului. Inițial, este analizat de inteligența artificială, însă decizia este luată tot de un om.
  4. Trueinchain folosește tehnologia blockchain pentru a marca contentul considerat fake news. Un alt scop al ONG-ului este de a crea o comunitate constantă de persoane capabile să depisteze știrile false.
  5. Logically are ca scop final combinarea prelucrarea limbajului natural, machine learning și supravegherea umană pentru a demonta orice manipulare, indiferent de subiect. Platforma, care urmează să fi lansată, va servi drept filtru.

Citiți lista integrală AICI

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri