La mai bine de un an de când prima persoană a fost infectată cu noul coronavirus, o investigație realizată de Associated Press (AP) arată că guvernul chinez controlează strict toate cercetările asupra originilor virusului SARS-CoV-2.
Guvernul chinez acordă subvenții de sute de mii de dolari oamenilor de știință afiliați armatei, care cercetează originile virusului în sudul Chinei. Statul monitorizează constatările acestora și impune ca publicarea oricăror date sau cercetări să fie aprobată de un nou grup operativ administrat de guvern, sub ordinele directe ale președintelui Xi Jinping.
Piedici în calea colaborării
Autoritățile limitează foarte mult informațiile publicate și nu încurajează cooperarea cu oamenii de știință din alte țări. Ancheta realizată de AP s-a bazat pe zeci de interviuri cu oameni de știință și oficiali chinezi și străini, dar și pe notificări publice, e-mailuri, date interne și documente din cabinetul chinez și din centrul pentru controlul și prevenirea bolilor.
La o peșteră din Yunnan vizitată de AP, liliecii își luau zborul la asfințit și survolau acoperișurile unui mic sat din apropiere. Deșeurile albe stropeau pământul de lângă un altar din spatele peșterii. Sătenii au spus că peștera a fost folosită ca un loc sacru al unui călugăr budist din Thailanda.
Deoarece liliecii care au coronavirusuri se găsesc în China și în toată Asia de Sud-Est, gazda virusului COVID-19 ar putea fi oriunde în regiune. Peșterile pe care oamenii de știință le-au studiat odată sunt acum supravegheate de autorități. Paznicii au urmărit echipa AP în trei locuri din Yunnan și i-au împiedicat pe jurnaliști să viziteze peștera unde cercetătorii au identificat în 2017 speciile de lilieci responsabili de SARS.
Unii experți în sănătate publică avertizează că refuzul Chinei de a acorda acces suplimentar oamenilor de știință internaționali a pus în pericol colaborarea globală care a identificat sursa focarului SARS în urmă cu aproape două decenii.
Un virus politizat
Liderii din China nu sunt singurii care au politizat cercetărilor privind originile virusului SARS-CoV-2. În aprilie, președintele Donald Trump a oprit un proiect finanțat de SUA pentru identificarea bolilor periculoase transmise de animale din China și Asia de Sud-Est. Trump a întrerupt legăturile dintre oamenii de știință chinezi și americani.
Cercetarea originilor COVID-19 este esențială pentru prevenirea pandemiilor viitoare. Deși o echipă internațională a Organizației Mondiale a Sănătății intenționează să viziteze China în ianuarie 2021, pentru a investiga ceea ce a declanșat pandemia, membrii și agenda acestora trebuie să treacă prin aprobarea Chinei.
Foto: Tommy Pequinot (Unsplash)
Leave a Comment