EUvsDisinfo, proiectul Uniunii Europene înființat cu scopul de a combate fake news-ul și dezinformarea, a început să vizeze și sfera chinezească. Acesta reprezintă unul din cel mai proeminent și vizibil program al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) în cadrul unui plan și mai mare și ambițios, East StartCom Task Forces.
East StartCom Task Force este un proiect creat în 2015, în urma anexării ilegale a Crimeei, prin forță militară, de către Rusia. Principalele obiective sunt furnizarea de informații verificabile și reale în statele non-UE din Europa de Est, inclusiv Rusia, și clasificarea informațiilor false, predominant provenite din surse care au legătură cu Kremlin.
Conform euronews, EuvsDisinfo va modifica puțin direcția, incluzând, de acum, și informațiile false care sunt rezultate din organele de presă controlate de Beijing sau chiar din spusele guvernului Partidului Comunist Chinez. În acest sens, deja s-a început demararea unor campanii de informare online adresate vorbitorilor de chineză, prin furnizarea știrilor veridice.
Istoria dezinformării Chinei
De la izbucnirea pandemiei, organele de presă controlate de Beijing și-au schimbat traiectoria, de la aceea de a prezenta lumii „poveștile chinezești inspiraționale”, cu scopul de a promova „energia pozitivă” a statului, relatează Alicja Bachulska și Lin Pu, cercetători științifici, în cadrul unui articol publicat pe The Diplomat. În schimb, China, fiind acuzată ca punctul din care a pornit coronavirus, a demarat o propagandă masivă care modifica subiectul central, de la cine e responsabilă pentru declanșarea pandemiei, la cât de prost tratează SUA, pe plan intern, problema cauzată de Covid-19.
Sarah Cook, cercetătorul responsabil de sfera chinezească din cadrul Freedom House, acoperind China, Taiwan și Hong Kong, a publicat în 2021 un articol, tot pe The Diplomat, în care prezenta cum pe lângă presa tradițională, Beijingul a început să utilizeze și Social Media din ce în ce mai eficient pentru a dezinforma și diviza societăți. În această perioadă, subiectul de interes a publicului general rămăsese, în continuare, pandemia. Totuși, narativa devenise mai diversificată. Spre exemplu, au început să apară teorii conspiraționale în care, aceste organe controlate de stat sau trolii de pe social media, explicau cum de fapt virusul a fost conceput într-un laborator din SUA, ulterior fiind adus în Wuhan, înscenând vinovăția Chinei.
De ce China, tocmai sau abia acum?
De la începutul invaziei rusești asupra teritoriilor suverane ale Ucrainei, deși China nu a afirmat neapărat susținerea pentru regimul lui Putin, nici nu a condamnat-o pentru acțiunile acestuia care încalcă tratatele internaționale. A încercat să-și mențină o poziție de neutralitate, cel puțin formal. În mod tradițional, Beijingul a condamnat SUA pentru intervențiile sale militare în zone îndepărtate de continentul Nord-American, susținând cauze umanitare sau ce țin de apărarea drepturilor omului. Îi este greu să-și lase „cel mai important partener strategic” (spusele Ministrului de Externe a Beijingului, Wang Yi) la greu, dar nici nu poate să se poziționeze favorabil public, din motivul că ar fi incoerența prea vizibilă și o neconcordanță prea evidentă.
Aparența neutralitate se poate observa cel mai ușor printr-un alt discurs susținut de Ministrul Wang Yi: „respectarea și protecția suveranității și a teritoriului” trebuie realizată prin dialog și negociere, îl citează DW. Totuși, în realitate, organele de presă relată narative asemănătoare propagandei Rusești. David Bandurski, cercetător al instituției Brookings, reliefează cum informațiile publicate atât de presa controlată de Kremlin, cât și de Beijing, se asemănă sau, în unele cazuri, sunt chiar identice. Câteodată, nici măcar oficialii de stat nu se abțin să dezinformeze deliberat și public, Ministrul de Externe al Chinei repetând linia narativă a Rusiei că sunt raportate prezența armelor biologice a SUA în Ucraina.
Pentru China, deși activitățile Moscovei nu sunt neapărat comode și ușor de susținut, consideră că atâta timp cât rivalitatea cu SUA reprezintă un pericol mai mare și o prioritate, este preferabilă menținerea unei aparențe neutralități care, prin difuzarea informațiilor false prin canale de presă sau prin oficiali, inclină spre Rusia, analizează Alexander Korolev, cerctător al Universității din New South Wales a Australiei. Transpus în cuvinte mai simple și descriptive, este ideea clasică a „inamicul inamicului meu îmi este prieten”.
Astfel, China, fiind în plină demarare a informațiilor false, începută odată cu apariția pandemiei și continuată, acum, cu știri din Ucraina, a fost promovată de SEAE drept promovator periculos de știri false care, în consecință. poate dăuna societăților Uniunii Europene.
Leave a Comment