China a semnat angajamentul ONU de a bloca (propriul) punctaj social

Monitors display a video showing facial recognition software in use at the headquarters of the artificial intelligence company Megvii, in Beijing, May 10, 2018. Beijing is putting billions of dollars behind facial recognition and other technologies to track and control its citizens. (Gilles Sabrié/The New York Times)

Regimul de la Beijing nu știe ce mai vrea? Marți, China a semnat angajamentul Națiunilor Unite de a bloca folosirea abuzivă a inteligenței artificiale, inclusiv a sistemului de punctaj social – pe care tot China l-a adoptat în urmă cu un an.

Acordul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), semnat de 193 de state, este prima recomandare de acest fel privind etica AI. Documentul face apel la guvernele lumii să pună în aplicare „mecanisme puternice de aplicare a legii și acțiuni de remediere” pentru a proteja drepturile omului. O altă recomandare se referă la crearea unor fonduri publice speciale pentru dezvoltarea tehnologică, protejarea comunităților indigene și monitorizarea impactului AI asupra mediului, conform Politico.

Totuși, documentul are rol voluntar și semnatarii nu sunt obligați să respecte recomandările ONU. Până la acest moment, nu este clar dacă China va renunța la sistemul de punctaj social, prin care Guvernul acordă fiecărui cetățean un anumit scor în funcție de acțiunile acestuia.

Însă directorul general adjunct pentru științe sociale și umane al UNESCO, Gabriela Ramos, susține că implicarea Rusiei și Chinei în acord este un semn bun.

„Este timpul ca guvernele să-și reafirme rolul de a avea reglementări de bună calitate și de a stimula buna utilizare a IA și de a diminua utilizarea proastă”, a mai spus ea.

Acordul ONU privind inteligența artificială vine în contextul în care Uniunea Europeană negociază Artificial Intelligence Act, care ar fi prima lege obligatorie din lume privind AI.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri