Cercetător: Tinerii sunt principalele ținte ale dezinformării

Dezinformează evoluează repede. Capacitatea promotorilor săi de a se adapta și reorienta către subiecte în funcție de evenimentele internaționale fac din acest fenomen un pericol real, mai ales pe platforme care încă au lacune în autoreglementare.

Însă semnalul de alarmă este cu atât mai mare cu cât cei mai vizați de dezinformare sunt tinerii, după cum spune un cercetător al Fundației Europeane pentru Democrație (EFD), un institut politic cu sediul la Bruxelles, într-o discuție cu publicația Eureporter.

în calitate de consultant de cercetare în cadrul mai multor instituții europene și centre de cercetare privind radicalizarea în statele membre ale UE, dr. Stephanie Daher crede că tinerii sunt ținte principale ale informațiilor false întrucât aceștia se încred în internet pentru a se informa, iar actorii implicați folosesc „strategii și tactici speciale pentru a le influența consumul de informații”.

Întrebată despre efectele pe termen lung privind expunerea persoanelor tinere la dezinformare, Daher a afirmat că „va duce, cel mai probabil, la o intensificare a proceselor de radicalizare în rândul tinerilor și la implicarea acestora în comportamente violente”. Mai mult, „dezinformarea poate contribui în mod considerabil la alimentarea sentimentelor și emoțiilor polarizatoare în rândul tinerilor, multiplicând diviziunile din cadrul societății și, eventual, împingându-i să devină violenți”.

O veste bună este că persoanele tinere sunt din ce în ce mai atente și implicate în combaterea dezinformării, fiind conștienți de evoluția rapidă a fenomenului. Cu toate astea, „complexitatea și progresele rapide ale tehnologiilor și instrumentelor puse în practică de promotorii dezinformării lasă puțin spațiu de manevră”. 

Soluția pentru protejarea acestei categorii ar fi sporirea educației media, dar și implementarea unor soluții active, la nivel național.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri