Lista celor mai mari grupuri de Facebook din țară se deschide cu România, cu peste un milion de membri. Unul dintre administratori este pagina US24. Site-ul de știri pare, la prima vedere, unul care dorește să crească în online, însă la o privire mai atentă, observăm că preluările de pe Sputnik.md – despre care Mediastandard.ro a scris mai multe materiale (AICI) – curg. Aproape tot site-ul este, de fapt, un alt nume pentru platforma finanțată de Kremlin.
Pagina US24 de pe paltforma de socializare pare destul de populară – 85 și ceva de mii de persoane o apreciează, în timp ce 87 de mii sunt abonați. Cu toate astea, puține postări strâng mai mult de două likeuri, iar comentariile sunt și mai rare.
Revenind la grupul ce este menit să îi reprezinte pe ”toți cetățenii români din orice colț al lumii”, așa cum tocmai descrierea o spune, acesta are o conducere bine stabilită: manager, administratori (printre care se numără și un jurnalist al Digi24) și un moderator (Radu Dobrițoiu, jurnalist la Radio România Actualități și blogger). Parteneri juridici sunt Tudorel Toader, trecut ca și judecător la Consiliul Superior al Magistraturii, însă în prezent este ministru al Justiției; Cristi Dănileț, judecător CCR, și avocatul Gheorghe Dinu. Grupul mai are și parteneri media, printre care jurnalista de la Digi24 aflată în ”consiliul de conducere”, Dana Vlad, Claudiu Pândaru de la Digi24 și Republica.ro și fostul om de presă Robert Turcescu, actual parlamentar.
Conținutul pe care membrii îl distribuie este relativ vast, regăsind și bancuri sau postări despre persoane ce necesită ajutor, însă majoritatea sunt în strânsă legătură cu mișcările politice din România. Am crede că, așa cum și denumirea și descrierea o spun, categoria în care acest grup s-ar încadra este ceva mai generalistă, când de fapt cele mai multe postări recente sunt despre PSD, campania USR ”Fără penali” sau protestul din august.
”România” a apărut pe Facebook pe 23 august 2011, la inițiativa lui Liviu Beșleagă, vicepreședinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României. Pressone.ro lega numele ONG-ul și implicit pe al lui Beșleagă, de numirea lui Valentin Popa în funcția de ministru al Educației. CNMR i-a acordat rectorului Universității din Suceava susținerea necondiționată, ”întrucât acesta trecea printr-o perioadă dificilă”. Mai multe în presă nu sunt despre Beșleagă – rolul său în organizația non-guvernamentală este unul activ, însă președintele organizației non-guvernamentale, Alexandru Cumpănașu, a tot fost promovat de Sputnik.md în repetate rânduri și, așa cum jurnaliștii Pressone.ro scriu în articolul menționat mai sus, a avut legături cu persoane aflate în funcții importante din Ministerul de Interne.
Pentru a înțelege exact încrengătura dintre grupul de pe Facebook ”România”, site-ul US24.ro ce preia masiv de pe Sputnik și ONG-ul Coaliția Națională pentru Modernizarea României, Mediastandard.ro l-a inclus în articol și pe Sorin Cîmpeanu, un membru ceva mai activ la CNMR. Implicarea politicului este deja evidentă – rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București a ocupat funcția de minsitru al Educației în timpul Guvernului Ponta, apoi prim-ministru interimar. Cîmpeanu a schimbat și mai multe partide: în mai 2017 și-a anunțat demisia din ALDE, pe listele căruia a obținut un scaun în Camera Deputaților, și a trecut la partidul ceva mai recent al lui Victor Ponta, Pro România.
Leave a Comment