CEDO a decis că legea „agenților străini” a Rusiei încalcă mai multe drepturi ale omului

Jurnaliștii, activiștii și politicienii care au fost declarați „agenți străini” de Rusia au fost discriminați, a decis marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului, într-un caz care privește 73 de grupuri ruse.

Conform CEDO, legea rusă le încalcă indivizilor libertatea de întrunire și asociere, dăunând astfel societății pe termen lung. Prin folosirea „activității politice” drept criteriu pentru stabilirea „agenților străini”, Rusia „a produs rezultate incoerente și a generat incertitudine în rândul ONG-urilor care doresc să se angajeze în activități ale societății civile legate, în special, de drepturile omului, de protecția mediului sau de activități caritabile”, informează Reuters.

Legea îi obligă pe așa-zișii agenți străini șă-și eticheteze postările și articolele din mediul online cu un mesaj de avertizare lung. Mai mult, aceștia sunt supuși unor controale financiare stricte, fiind nevoiți să își declare sursa veniturilor și cheltuielile.

„Instanța a fost pe deplin de acord cu organizațiile reclamante că legea privind agenții străini nu este doar imprevizibilă, ci și împiedică activitatea legitimă a societății civile”, a afirmat avocatul uneia dintre organizațiile implicate în proces, Agora.

Rusia, cu spatele întors la CEDO

Însă decizia CEDO nu presupune neapărat și că Rusia va scăpa de această lege. În fapt, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu va comenta cazul, întrucât Parlamentul rus a pus capăt jurisdicției CEDO săptămâna trecută.

„Rusia nu mai pune în aplicare aceste decizii”, a spus el pe scurt reporterilor într-o conferință telefonică.

Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului vine la scurt timp după ce camera inferioară a Parlamentului Rusiei a aprobat înăsprirea legii privind „agenții străini”. De când a fost adoptată, în 2012, legea a fost extinsă. Astfel, astăzi sunt vizate de măsură inclusiv instituțiile media, dar și jurnaliștii și activiștii.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri