Ce spune presa internațională despre alegerile prezidențiale v.2

În doar câteva zile, românii sunt așteptați la urne pentru a alege un nou președinte – din nou, după ce primul tur al alegerilor anterioare a fost anulat datorită lui Călin Georgescu, a vastei sale rețele de manipulare și cu ajutorul Rusiei.

Astfel, mai multe instituții media internaționale au analizat cursa electorală din România în ultima săptămână. Iată ce spun publicațiile de renume despre alegerile prezidențiale programate să aibă loc pe 4 și 18 mai:

POLITICO – MAGA man leads the field before Romanian election rerun

POLITICO subliniază alianța neobișnuită între liderul AUR, George Simion, și mișcarea MAGA a lui Donald Trump, pe care Simion o consideră „aliatul natural” al partidului său.

Jurnaliștii descriu cum Simion poartă cu mândrie șepci Trump și cum mesajul său populist-naționalist, inspirat de retorica MAGA, a câștigat teren după anularea alegerilor din decembrie. AUR propune revenirea la valori conservatoare, oprește ajutorul militar pentru Ucraina și pune sub semnul întrebării politica externă a UE şi NATO, aspecte care au stârnit îngrijorare la Bruxelles și Washington, date fiind posibilele efecte asupra stabilității unui stat membru cheie al alianțelor occidentale.

Articolul subliniază, de asemenea, „încercările lui Simion de a angaja o firmă de lobby în SUA pentru 1,5 milioane de dolari pentru a obține întâlniri cu figuri politice americane cheie și pentru a stabili apariții media cu jurnaliști din SUA”, precum și schimbarea retoricii sale pe baza răspunsului electoratului. Un astfel de exemplu descris de Politico se referă la poziția sa față de UE: după ce a fost etichetat ca „dorind să scoată România din UE (…), Simion a insistat că dorește ca țara sa să rămână membră”.

The Associated Press – Rural Romania turns to faith and far-right ahead of presidential election rerun

Într-un reportaj din inima Transilvaniei, AP News arată cum exodul tinerilor și lipsa locurilor de muncă în mediul rural au alimentat susținerea pentru candidați de extremă dreapta, ca Călin Georgescu, înainte de anularea alegerilor.

Atât vârstnicii, cât și tinerii simt dezamăgire profundă faţă de clasa politică, iar biserica ortodoxă devine un reper de speranță. Mesajele naționaliste și de credință, dublate de promisiuni de revigorare a agriculturii locale, îi atrag pe cei care se simt abandonați de stat.

BBC – Amestecul în alegeri atribuit Rusiei a exploatat nemulțumiri reale în România

BBC notează că, deși Moscova neagă orice implicare, documente declasificate de serviciile românești dezvăluie o campanie sofisticată de influență pe TikTok, atribuită de experți Rusiei. Însă, potrivit publicației britanice, succesul neașteptat al lui Călin Georgescu nu s-a datorat doar dezinformării, ci și frustrărilor autentice privind corupția, discrepanțele urban-rural și lipsurile de infrastructură. Astfel, mesajele conținând elemente naționaliste şi religioase au rezonat într-un „cocktail de nemulțumiri” preexistente în societate.

Articolul reprezintă o analiză pe larg nu numai a nemulțumirilor exprimate de alegători, ci și a tacticilor folosite de Georgescu și susținătorii săi în încercarea de a manipula electoratul.

The Associated Press – Romanians confront a deluge of online disinformation ahead of a presidential election rerun

Nu în ultimul rând, ne întoarcem la Associated Press, care atrage atenția asupra valului masiv de dezinformare online – de la Telegram și Facebook până la TikTok – care prezintă România ca aflată în pragul unui „război iminent” cu Rusia.

Pe baza unor investigații de tip open-source și a relatărilor ONG-urilor de fact-checking, analiza AP descrie cum actorii necunoscuți folosesc rețele coordonate de conturi false pentru a submina încrederea în instituțiile democratice și a alimenta teorii conspiraționiste despre un „coup” european împotriva voinței populare.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri