Ce spune istoricul Mădălin Hodor despre sancțiunile impuse Rusiei. Ce va merge și ce nu. “Deja să mori de foame sau să mănânci iarba devine un gest patriotic”

SAINT PETERSBURG, RUSSIA - MARCH 16: (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin gestures during his meeting with health workers at the Almazov Medical National Research Centre on March 16, 2018 in Saint Petersburg, Russia. The 2018 Russian Presidential Elections will take place on March 18. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)

Istoricul Mădălin Hodor, cercetător la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) face o analiză a sancțiunilor impuse Rusiei și explică ce nu va funcționa în blocada vesticilor și de unde ar putea să vină surpriza, scrie Editiadedimineata.ro.

Nu cred că au înțeles multi care este ideea cu sancțiunile.

Pe Putin și pe cei din anturajul său nu ii dor sancțiunile economice primite de Federația Rusă. Au mai fost sancționați și după 2014. Ideea că sancțiunile vor funcționa ca un stimulent pentru scăderea popularității lui Putin și că vor mări nemulțumirea populației este wishf-ul thinking. Nu se va întâmpla.

Pentru că lucrurile nu funcționează la fel în Occident și în Rusia. Da. Într-o țară democratică daca din cauza conducătorilor populația este supusă unor privațiuni ea se va revolta inevitabil. Nu într-o dictatura. Nu în Rusia. Rușii au istorie lungă de privațiuni, scalvie și teroare. Sunt învățați. Pregătiți. Nu uitați de Leningrad. Astia sunt oamenii care au mâncat cărți, lemnul de la geamuri și uneori si-au mâncat morții. Cu atât mai mult când li se da un țel: suferiți ca să învingem Occidentul!  Mama Rusia! Victorie!  Ok. Nicio problemă. Popularitatea lui Putin după sancțiunile din 2014 a crescut nu a scăzut. Analiștii și sociologii vor spune că așa ceva este imposibil. Ba nu este. Este Rusia. Cu cât condițiile de viață ale rușilor se înrăutățesc, cu atât susținerea pentru conducătorii lor crește. O curbă imposibil de explicat rațional, dar cat se poate de reală. Adăugați propaganda care le spune că suferă din cauza americanilor. Deja sa mori de foame sau sa mănânci iarba devine un gest patriotic.

Citiți mai multe AICI.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri