La sfârșitul lunii aprilie 2019, un mandat de percheziție a fost emis pentru website-ul 8chan. Autoritățile aveau motive să creadă că un terorist californian, care a deschis focul asupra sinagogii Chabad din Poway, California, ar fi fost ”inspirat și/sau educat” de alți indivizi care folosesc platforma.
De asemenea, procurorii au vrut să aibă acces la informațiile IP și metadatele privind postările lui Earnest din ziua atacului, întrucât consideră că toți utilizatorii care i-au văzut postarea despre crimă ar putea fi „martori potențiali, co-conspiratori și / sau indivizi care sunt inspirați” de acțiunile sale.
Pentru John T. Earnest nu era prima oară când a săvârșit gesturi atât de oribile: cu doar o lună înainte să deschidă focul în sinagoga Chabad, el a dat foc Centrului Islamic din Escondido și a postat un mesaj lung pe 8chan. Ucigașul nu s-a sfiit să afirme cu mândrie că radicalizarea sa a avut loc datorită (sic!) 8chan, iar ceilalți utilizatori i-au lăudat faptele.
”Bine ați venit la 8chan, cele mai întunecate colțuri ale internetului”
8chan funcționează pe un principiu foarte simplu: orice utilizator poate să creeze sau să revendice (dacă a fost inactiv mai mult de o săptămână) un board. Unul dintre cele mai populare, pe care au postat atât ucigașul californian, cât și cel din Noua Zeelandă (care a ucis 50 de persoane aflate în moscheea din Christchurch) este /pol/ – prescurtarea vine de la ”incorect politic”.
Lipsa de reguli și de implicare a administrației site-ului în conținutul postat a dus la apariția unor controverse. Discursul instigator la ură este poate sintagma care definește cel mai bine activitatea de pe 8chan, însă nu se oprește la doar atât.
”Atenție: Unele panouri de pe 8chan ar putea avea conținut de adult sau ofensator. Încetați să utilizați acest site dacă este ilegal să vizualizați un astfel de conținut. Pe 8chan, placile si posturile sunt create de utilizatori si nu reprezinta opiniile administratiei 8chan. În interesul libertății de exprimare, numai conținutul care încalcă Legea privind drepturile de autor digital din Millennium sau alte legi ale Statelor Unite este șters”, se arată pe prima pagină a site-ului 8chan.
Spuneam că hate speech-ul nu este singurul element deranjant al board-ului. De-a lungul timpului, 8chan a fost implicat în mai multe controverse, precum Gamergate (care a și popularizat platforma), suspiciunea că ar fi existat persoane care să folosească platforma în timp ce lucrează la campania lui Donald Trump din 2016, publicarea pornografiei infantile. În legătură cu acest ultim subiect, creatorul 8chan a fost întrebat de Daily Dot dacă acesta este costul cu care vine libertatea de exprimare. Fredrick Brennan a răspuns: „Din păcate, da. Nu susțin conținutul pe forumurile pe care le-ați menționat, ci este pur și simplu costul libertății de exprimare și fiind singurul site activ care nu impune mai multe ‘legi’ decât cele care au fost adoptate în Washington DC”.
Brennan crede cu tărie în libertatea de exprimare și arată, în interviul amintit mai sus, că va lupta pentru platforma sa. Este de remarcat totuși că politica platformei, restricționată doar de legile americane, a facilitat și abuzuri săvârșite de utilizatori.
Scandalul Gamergate
Am menționat mai sus de scandalul Gamergate. Această controversă necesită puțin mai multă atenție din două motive:
- a popularizat 8chan;
- ne oferă o imagine de ansamblu asupra gândirii unei părți considerabile a utilizatorilor de pe această platformă.
În 2014, mai multe femei din industria gaming-ului au devenit țintele unei campanii de agresiune, după ce fostul partener al creatorului de jocuri Zoe Quinn a publicat un mesaj lung despre relația celor doi, dar în care afirma că review-urile bune la jocul Depression Quest le-a primit datorită relației pe care o avea cu un critic.
Quinn a fost amenințată cu violul și moartea timp de luni, perioadă în care a documentat ura ce era lansată asupra ei. Furia comunității venea, în parte, din cauza dezvăluirilor făcute de fostul iubit al creatoarei de jocuri, dar și din cauza Depression Quest, care abandona scenariul tipic violent, cu personaje sexualizate, și explora una dintre cele mai des întâlnite tulburări psihice – despresia – printr-o serie de scenarii ficționale.
De unde au venit amenințările
La patru luni de la începerea scandalului, amenințările erau de ordinul miilor. Mobilizarea ar fi fost făcută atât prin intermediul unor conturi fantomă de pe Twitter dar și prin intermediul imageboardurilor Reddit, 4chan și 8chan. Un site de tech, Arstechnica, a analizat jurnalele de chat și a observat faptul că inițial, scopul celor care coordonau campania era de a atrage atenția publicului, fără a abandona însă ”problemele personale” pe care le aveau cu Quinn. Conturile sockpuppet erau orchestrate de către utilizatori 4chan – o platformă care ulterior a interzis subiectul.
Două hashtaguri au fost folosite pe Twitter pentru a viraliza subiectul: #GamerGate, care a servit drept umbrelă pentru diferite teorii ale conspirației privind industria gaming-ului și a game review-urilor, și #notyourshield, care se prezenta a fi ”încercarea comunității de jocuri la nivel mondial de a arăta că nu sunt doar gamerii de sex masculin care vorbesc despre gamergate, iar aceasta nu este o problemă de ură față de feminism sau de a nu accepta femei în comunitate „.
O poză postată de Zoe Quinn arată o discuție între doi utilizatori pe un channel privat, din care unul afirmă: „Dar serios, cred ca facem destul de bine pe frontul #GamerGate (…) O mulțime de sprijin, și o tona de oameni se ridică de auto-pedepsire atunci când oamenii încep să se insulte. Ne-au trebuit câteva zile de 4-5 dintre noi să facem asta, dar a decolat”.
Nu numai Zoe Quinn a fost victima acestei controverse. Pentru că datele ei personale, inclusiv adresa, au fost postate pe internet, a fost nevoită să plece de acasă și să doarmă pe la prieteni. Și familia ei a fost ținta atacurilor, precum și oricine a încercat să vorbească public în apărarea lui Quinn.
Un cuib de radicalizare
Deși pretextul furiei era lipsa eticii în jurnalismul de profil, eu existat numeroase critici și atacuri asupra noțiunii de feminism, diversitate culturală și sexuală. Multe publicații vestice care au urmărit de-a lungul timpului scandalul consideră că scandalul Gamergate a fost pretextul pentru a ridica la nivel public ideile de extremă-dreapta, precum și a intimida pe oricine s-ar opune acestora.
Ca și în cazul celor doi teroriști de care am vorbit la început, 8chan continuă să radicalizeze noi persoane, să instige la ură și uneori chiar să pornească campanii violente împotriva anumitor indivizi. Amenințările cu violul sau moartea, ori acțiunile extreme (precum deschiderea focului asupra a zeci de oameni) sunt ferite de către interpretarea facilă a conceptului de ”libertate de exprimare”.
Una dintre metodele prin care ar putea fi oprite imageboard-urile care servesc drept cuiburi pentru radicalizare ar fi dacă Cloudflare – platforma de rețea cloud responsabilă de securizarea site-ului – pentru al abandona ca client.
Leave a Comment