Cât de periculos a devenit jurnalismul într-o democrație? Reporterii americani au fost țintele atacurilor forțelor de ordine

”Jurnalismul a devenit una dintre cele mai periculoase meserii din lume”, concluziona RSF la sfârșitul lui 2018, în contextul în care raportul anual arăta un număr mare de reporteri uciși sau închiși. La nivel discursiv, tindem să credem că cenzura presei este un fenomen care se întâmplă doar în statele în care democrația pălește sau se află într-o stare de moarte clinică. Cu toate astea, evenimentele recente din SUA ne arată că jurnaliștii nu sunt în pericol doar în statele totalitare, ci și în democrații.

Protestele din America (care, ulterior, s-au extins și în câteva state europene) s-au lăsat cu violențe din ambele părți, atât autoritățile, cât și manifestanții, adunați în memoria lui George Floyd și a rasismului sistemic.

Cu toate astea, printre victimele metodelor represive folosite de forțele de ordine s-au numărat și jurnaliști, deși unii dintre aceștia s-au legitimat din timp sau purtau însemne care să dovedească că fac parte din corpul media.

Unele surse afirmă că ar exista peste 30 de reporteri, producători și operatori arestați de către polițiști, în timp ce alții estimează că cifra s-ar ridica la 50. În orice caz, numărul este șocant, dat fiind faptul că vorbim de o țară care ține atât de mult la libertatea de exprimare.

REPORTERUL ARESTAT, DEȘI S-A LEGITIMAT ȘI A ÎNCERCAT SĂ COOPEREZE

Cazul lui Omar Jimez, un corespondent CNN de culoare, a fost primul care a devenit viral – în parte și pentru că arestarea sa și a colegilor săi, un producător și un operator, a fost transmisă în direct, în timp ce Omar relata din mijlocul protestelor din Minneapolis.

Pe filmare se poate vedea cum reporterul își arată legitimația atunci când mai mulți oameni ai legii se apropie, afirmând: ”Ne putem da înapoi în locul în care doreți. Suntem live aici (…) Puneți-ne acolo unde ne vreți. Ne dăm din drum – oriunde vreți, ne vom da din calea voastră”.

Cu toate astea, polițiștii au continuat să îl rețină pe Omar Jimez și pe colegii săi, fără a-și dea seama probabil că încă se filmează – și după ce operatorul a fost arestat și camera a fost pusă pe trotuar.

A fost nevoie ca guvernatorul statului Minnesota să intervină ca cei trei să fie eliberați, o oră mai târziu. Tim Walz a afirmat că îi pare rău pentru reacția forțelor de ordine și că trebuie să se asigure ”că există un loc sigur pentru ca jurnalismul să spună povestea”, conform CNN.

MAI MULȚI JURNALIȘTI, ÎMPUȘCAȚI CU GLOANȚE DE CAUCIUC ȘI GLOANȚE CU PIPER

În mod evident, atacurile împotriva jurnaliștilor nu s-au oprit. Următorul caz înregistrat s-a petrecut în Louisville, Kentucky, tot împotriva unei echipe de filmare – de această dată, a NBC. Cei trei angajați ai postului TV, ușor de identificat ca fiind jurnaliști, au fost atacați de la câțiva metri de către forțele de ordine, în aceștia trăgându-se cu gloanțe cu piper.

Pe filmarea publicată pe contul oficial de YouTube al MSNBC se poate observa cum unul dintre ofițeri iese din rând și trage de multe ori în echipa de filmare, făcând chiar și o pauză pentru a se uita la arma sa. Moderatorii din platou întreabă reporterul de la fața locului ”în cine trage”, jurnalistul afirmând în repetate rânduri: ”În noi!”.

Cu toate că echipa WAVE 3 News, care transmitea pentru NBC, a scăpat nevătămată, alții nu au fost la fel de norocoși. Jurnalistul freelancer Linda Tirado a fost lovită în ochi cu un glonț de cauciuc tras de un ofițer și ulterior a aflat că a rămas fără vedere în ochiul stâng.

Tot în Minneapolis s-au mai petrecut două incidente care implică reporteri, forțe de ordine și gloanțe de cauciuc. Corespondentul CBC a postat pe Twitter un clip în care forțele de ordine au tras în el și echipa sa, inginerul de sunet fiind lovit în braț, deși ”(nu era) niciun protestatar nicăieri lângă noi – toți purtam credențiale și aveam camere de luat vederi”.

De o situație similară a avut parte și jurnalistul de la LA Times, Molly Hennessy-Fiske, care povestește că, deși s-au identificat ca fiind parte a mass-mediei, un grup de jurnaliști și fotografi a fost atacat cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. 

SUA A UITAT DE LIBERTATEA PRESEI

Deși se poate lăuda cu o lungă istorie de protejare a drepturilor omului și, în speță, a libertății de exprimare, autoritățile americane par că au uitat de această dată de importanța protejării presei.

Exemplele oferite mai sus reprezintă o mică parte a violențelor împotriva jurnaliștilor, a căror muncă este strict de a relata evenimentele în curs. Cu toate astea, forțele de ordine au trecut peste importanța mass-mediei într-o democrație și au ales să persecute în mod nejustificat reporterii, producătorii, inginerii de sunet și de imagine de la fața locului, chiar și atunci când aceștia erau pe deplin cooperanți.

Realitatea este că, deși mass-media este protejată de legi fundamentale și de acorduri internaționale, abuzurile au loc și acolo unde tindem să credem că nu se pot întâmpla: în mijlocul democrațiilor. Egipt și Iran, state unde expunerea realității este însăși o crimă, reprezintă exemple extreme, însă modul în care reporterii au fost tratați, în ultimele zile, în multe state americane, indică o realitate mult mai dureroasă.

Cu toate astea, reacția nejustificată a autorităților nu a apărut peste noapte: ea este urmarea unei degradări continue a importanței mass-mediei în ochii societății americane. În parte, atacurile asupra instituțiilor media ale președintelui Statelor Unite ale Americii au contribuit la acest factor, pe lângă promovarea intensă în mediul online a unor teorii conspiraționiste despre diferite publicații și televiziuni și segmentarea opiniilor publice.

”Demonizarea presei de către președintele Trump ani de zile a dat rezultate acum, atât poliția cât și protestatarii vizând jurnaliștii clar identificați cu violență și arestări. A fost mult timp evident că această demonizare ar duce la violență fizică. RSF a avertizat despre consecințele acestei ostilități flagrante față de mass-media, iar acum asistăm la un focar fără precedent de violență împotriva jurnaliștilor din SUA. RSF invită toate autoritățile americane să asigure protecția deplină a jurnaliștilor și să onoreze principiile fondatoare ale țării în respectarea libertății presei”, se arată într-un comunicat al secretarului general al organizației Reporteri fără Frontiere, Christophe Deloire.

În cele mai grele vremuri, presa s-a dovedit a fi un element vital al unei democrații. Acum câteva luni, când toată lumea se afla într-o situație dificilă din cauza crizei de coronavirus, consumul media a crescut cu 20% – semn că oamenii au avut nevoie mai mult decât oricând să fie informați. Cu toate astea, evenimentele recente ne arată că nu e momentul să ne culcăm pe o ureche, afirmând că abuzurile asupra jurnaliștilor se pot întâmpla doar în situații excepționale, precum cele în care se află Iran sau Egipt. Ele se întâmplă și în state unde cortina democrației n-a fost încă trasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *