În vremuri dificile, precum cele prin care umanitatea trece în prezent, încrederea publicului în autorități, oameni de știință și instituțiile media este vitală: cu cât ea este mai mare, cu atât șansele ca măsurile și recomandările să fie respectate.
Un studiu realizat recent de către Institutul Român pentru Evaluare și Strategie arată nivelul de încredere pe care românii îl au în reprezentanții statului, în plină pandemie. Întrebați dacă s-ar vaccina împotriva virusului COVID-19, 3 din 10 români susțin că nu ar face-o ”sub nicio formă”, conform Libertatea.ro.
La polul opus se află cei care se arată dispuși să se imunizeze împotriva SARS-CoV-2: 44% dintre respondenți au afirmat că ar face-o, dacă un astfel de vaccin ar fi disponibil. Raportul a relevat faptul că, printre cei care au participat la studiu, se numără și sceptici (aproximativ 22%), care susțin că ar avea ”anumite rețineri”.
Situația se schimbă atunci când vine vorba de călătorii. Dacă ar trebui să se testeze pentru obținerea unui ”pașaport de imunitate”, 61% s-au arătat dispuși să o facă, în timp ce 44% s-ar și vaccina.
Așa cum precizează și Libertatea.ro, studiul relevă un paradox: în timp ce 62% nu au deloc încredere în stat, sau doar în foarte mică și mică măsură, 8 din 10 români ar renunța la drepturile omului pentru a rămâne în siguranță.
Mai mult decât atât, mai mult de jumătate din respondenți afirmă că instituțiile media au prezentat corect informațiile, cu toate că unul din doi români susține că pericolul prezentat de virus a fost exagerat.
Neîncrederea în autorități este unul dintre motivele pentru care oamenii încep să creadă în informații neverificate sau chiar în teorii ale conspirației. Lipsa de comunicare între public și instituțiile statului
Leave a Comment