Cât de diferiți sunt finlandezii și americanii, atunci când vine vorba de fake news

Un test simplu, realizat de o echipă de cercetători pe mai multe grupuri de tineri arată nu numai diferențele acestora atunci când vine vorba de fake news, dar și de modul în care sistemul educațional e structurat.

Atunci când 348 de tineri din Statele Unite ale Americii au fost rugați de o echipă de cercetători să răspundă la un test privind postările de pe rețelele de socializare, rezultatele nu au fost extraordinare. De fapt, echipa de cercetători spune că „În ansamblu, capacitatea tinerilor de a raționa cu privire la informațiile de pe Internet poate fi rezumată într-un singur cuvânt: bleak”, conform Quartz.

Studiul consta în cinci cerințe despre posturi de pe social media sau articole pe teme diverse, pe care persoanele implicate trebuiau să stabilească dacă sunt de încredere sau nu.

În 2017, grupul de specialiști a repetat testul pe 42 de elevi din Finlanda care erau pe cale să intre într-un program internațional de liceu cu durata de doi ani orientat spre pregătirea universitară și 25 de studenți care urmau să îl termine.

Diferența dintre cele două seturi de rezultate a fost evidentă. Elevii finlandezi au avut rezultate „în mod constant superioare” decât colegii lor americani. La una dintre cerințe, de exemplu, 61% dintre americani au fost clasați drept ”begginers”, în timp ce mai mult de jumătate din elevii finlandezi aflați la sfârșitul programului educațional au obținut nivelul ”mastery”.

Răspunsul acestei dileme ar sta în modul în care este format sistemul educațional. În timp ce America ”încorporează gândirea critică numai în cursuri”, după cum spun autorii studiului, Finlanda pune un accent mai mare pe acest tip de gândire – având chiar și un program numit ”Teoria Cunoașterii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *