În mai puțin de două luni și doar cu 400 de dolari pentru funcționare pe lună, un dezvoltator a construit o mașină cu inteligență artificială, folosind instrumente OpenAI precum ChatGPT, care poate crea propagandă în masă.
Persoana din spatele proiectului CounterCloud, care a dorit să rămână anonimă, a vrut să arate lumii cât de ușor și de ieftin este să construiești un instrument atât de puternic, conform Business Insider.
Întregul proces a fost descris într-un videoclip de pe YouTube, în care creatorul a spus că a vrut să vadă cum dezinformarea prin inteligență artificială „funcționează în lumea reală”.El a adăugat că „competențele lingvistice puternice ale modelelor lingvistice mari sunt perfect potrivite pentru a citi și scrie articole de știri false”.
Pentru a-l face să funcționeze, Nea Paw a început prin a introduce articole „opuse” în ChatGPT și i-a cerut acestuia să scrie un contra-articol. Apoi, AI ar fi oferit diferite exemple ale aceluiași articol, folosind stiluri sau puncte de vedere distincte – ceea ce ar fi reușit prin „crearea de povești false, evenimente istorice false și crearea de îndoieli în ceea ce privește acuratețea articolului original”.
Dar proiectul nu s-a oprit aici. Pentru a-i conferi mai multă credibilitate, au fost adăugate clipuri audio de citire a articolelor false și fotografii. Creatorul a creat, de asemenea, profiluri de jurnaliști falși și comentarii false sub unele articole.
Ulterior, sistemului i s-a cerut să amplifice postările care se potrivesc cu narațiunea sa, dându-le like și repostându-le. În cazul în care postările contraziceau opiniile sistemului, i s-a cerut să scrie „contra” tweet-uri.
În doar două luni, mașina era complet autonomă, generând „conținut convingător în 90% din timp, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână”.
Folosirea inteligenței artificiale în alegeri
Acest proiect arată cât de ușor a devenit inteligența artificială atât dezinformarea, cât și propaganda. O analiză recentă realizată de The Washington Post și citată de Mediastandard.ro a arătat că ChatGPT crea mesaje politice atunci când i se cerea acest lucru, ceea ce sporește îngrijorările legate de utilizarea inteligenței artificiale în alegeri.
Această îngrijorare a fost exprimată recent și de creatorul OpenAI, care a scris pe Twitter: „Sunt îngrijorat în legătură cu impactul pe care AI îl va avea asupra viitoarelor alegeri (cel puțin până când toată lumea se va obișnui cu ea). Persuasiunea personalizată 1:1, combinată cu media generată de înaltă calitate, va fi o forță puternică”.
Leave a Comment