Casa unui jurnalist italian, percheziționată în urma unei dezvăluiri despre un atentat mafiot

Direcția Districtuală Italiană Anti-Mafia a descins marți la domiciliul și în redacția unde lucrează Paolo Mondani, după ce jurnalistul a realizat un material în care dezvăluia detalii despre un atentat mafiot petrecut în urmă cu 30 de ani.

Directorul postului Rai 3 a explicat pe contul său de social media că scopul anchetatorilor este „de a confisca documente referitoare la reportajul în care jurnalistul Paolo Mondani susținea prezența lui Stefano Delle Chiaie, un membru al dreptei neofasciste, la locul atentatului”, conform Euractiv.

Sigfrido Ranucci susține că instituția media este bucuroasă să ajute statul să descopere dacă existe legături între organizațiile de extremă-dreapta și mafie.

În ciuda faptului că procurorul a confirmat că percheziția „urmărește să verifice autenticitatea surselor și nu privește în niciun fel activitatea de reportaj a jurnalistului”, există îngrijorări în rândul comunității internaționale cu privire la protecția surselor jurnalistice.

Filiala italiană a Amnesty International s-a declarat îngrijorată de acțiunea autorităților și a amintit că protejarea anonimității surselor face parte din efortul de protejare a libertății presei. O poziție similară a avut și Federația Națională Italiană de Presă, care afirmă că incidentul „ridică urgența adoptării unor reguli mai eficiente pentru a proteja sursele jurnaliștilor”. 

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri