Propaganda rusă în România a început, de aproximativ doi ani, să poarte semnatura unor autori. Până în 2016, autorii care puneau umărul la răspândirea mesajelor Moscovei în media locale puteau fi găsiti doar în câteva comunități de comentatori online, printr-un număr restrâns de instituții radio-TV si, eventual, după investigații serioase, în spatele site-urilor conspiraționiste cu „autor necunoscut”.
Sputnik Moldova-România este, alături de televiziunea RT (fosta Russia Today), unul dintre pilonii propagandei ruse la nivel internațional. Ambele sunt ale statului rus. Platforma Sputnik în limba română a fost lansată în Republica Moldova în februarie 2016.
Sputnik Moldova-România a apărut după închiderea Vocii Rusiei. Sputnik a intrat pe piață la mai puțin de un an după deschiderea Centrului Rus de Cultură și Știință din București, un instrument de „soft power” al Rusiei care și-a intensificat la rândul său activitatea.
Cine semnează pe ro.Sputnik.md?
Cele mai multe texte de pe acest site sunt fie nesemnate, fie semnate de Dragos Dumitriu sau cu inițialele D.D. Dragos Dumitriu este un fost parlamentar și membru PRM, asociat multă vreme cu OTV și cu Dan Diaconescu. Pe lângă acesta, la Sputnik s-au strâns mai multe personaje ce transformă platforma rusă într-un punct nodal al propagandei Kremlinului.
Editorialiști Ro.sputnik.md:
- Ionut Tene – autor al mai multor cărti, în special de poezie. În prima parte anului 2016, presa relata că împotriva lui a fost depusă o petiție, fiind acuzat că, in paralel cu activitatea din Primăria Cluj, controla site-ul naționalist-extremist Napocanews.ro. Ulterior, împotriva lui au depus plângeri, potrivit Actual de Cluj, ți UDMR și comunitatea evreilor din Cluj, din cauza că Primăria a permis angajarea pe post de șef de birou a unei persoane care „a facut apologia Gărzii de Fier”.
- Ilie Catrinoiu – comentator pe mai multe bloguri și site-uri naționaliste, conservatoare, anti-UE, anti-americane și anti-occidentale în general. Între altele, a fost văzut, conform ILD, la lansarea de carte pe care Aleksandr Dughin a ținut-o în urmă cu ceva timp, la București.
- Octavian Racu – sociolog din Republica Moldova, apropiat lui Iurie Roșca, alături de care a tradus, în Moldova, o carte a lui Dughin și a semnat prefața unei alte cărti a aceluiași autor. Scrie și pe diverse site-uri de presă (Voxpublika.md sau Flux.md, la acesta din urmă lucrând alături de Iurie Roșca, promotor al eurasianismului lui Dughin în Republica Moldova)
- Bogdan Duca – politolog și teolog ce se declară conservator și care se exprimă împotriva valorilor occidentale, „soroșiste”, dar care, într-un articol în care îl proclamă pe Dughin drept o „legendă” cu o „biografie destul de banală”, proclama că „Vladimir Putin este un președinte ales constituțional, prin vot popular, într-o Rusie în care există pluralism politic, opoziție politică și mediatică, există libertate de expresie la fel de controlată ca în orice stat occidental”. Articolul dat drept exemplu a apărut acum trei ani pe un alt site unde Duca semnează regulat, cu același discurs pro-rus și împotriva valorilor euroatlantice, Activenews.ro. În prezent, Bogdan Alexandru Duca figurează ca expert la cabinetul lui Victor Opaschi, la Secretariatul de Stat pentru Culte. Bogdan Duca mai semnează pe propriul blog și, în trecut, a scris ți pentru CriticAtac, platformă online de stânga.
Leave a Comment