Care sunt aplicațiile de mesagerie vizate de către link-urile de phishing
Aplicațiile de mesagerie au devenit cel mai popular instrument de comunicare, depășind cu 20% utilitatea rețelelor sociale în numărul utilizatorilor pe parcursul lui 2020. O dată cu acest flux și atacurile cibernetice s-au înmulțit în rândul aplicațiilor, WhatsApp fiind canalul preponderent prin intermediul căreia utilizatorii au primit link-uri de phishing.
După anexarea companiei WhatsApp la gigantul Facebook, aplicația estimează 2 miliarde de utilizatori activi, lunar, prezentând o activitate de peste 100 de miliarde de mesaje transmise zilnic. Aceasta este cauza parțială pentru care cel mai mare număr de link-uri rău intenționate a circulat pe WhatsApp, în principal pe teritoriul Rusiei(42%), Braziliei (17%), Indiei (7%).
Aplicația Telegram ocupă cea de a doua poziție cu un procent de 16 ori mai mic decât aplicația dominantă, dar prezintă similarități cu WhatsApp în ceea ce privește punctele geografice de activitate.
Pe baza statisticilor, Viber și Hangouts au fost aplicațiile cel mai puțin frecventate de mesajele hackerilor, detectările înregistrate fiind cu preponderență în Rusia (89%), Ucraina (5%), Belarus (2%) pentru Viber, iar cei mai mulți utilizatori Hangouts au fost depistați în SUA (39%) și Franța (39%).
Audiența globală a platformelor de mesagerie instantanee se ridică la 2,7 miliarde de oameni și, până în 2023, se așteaptă să crească la 3,1 miliarde, ceea ce înseamnă aproape 40% din populația lumii. În aceste condiții, link-urile de phishing rămân cea mai utilizată metodă pentru atac cibernetic.
Acest studiu a fost realizat de Kaspersky Internet Security pe baza unui plafon de utilizatori ai sistemului Android.
sursa foto: pexels.com
Articole asemănătoare
Revista americană Sports Illustrated a publicat articole generate de AI ca fiind autentice. Personalul este supărat
Top 3 editoriale: conflictul ruso-ucrainean și declarația controversată a ministrului Finanțelor
Google a plătit 26 de miliarde de dolari pentru a-și menține motorul de căutare implicit, în 2021
O cercetătoare de la Harvard specializată în dezinformare acuză universitatea că a concediat-o pentru a împăca Meta
Toate semnele de îngrijorare pentru viitorul jurnalismului