Candidata opoziției a părăsit Belarusul, după ce Lukashenko a câștigat un nou mandat. Există suspiciuni că aceasta a fost amenințată

Candidata opoziției a părăsit Belarusul, după ce Alexander Lukashenko a câștigat un nou mandat de președinte. Motivele pentru care Svetlana Tikhanovskaya a plecat în Lituania nu sunt încă clare, însă contra-candidata actualului președinte susține că ea și familia ei nu ar mai fi fost în siguranță.

După ce au circulat mai multe speculații cu privire la dispariția lui Tikhanovskaya în decursul zilei de luni, ministrul de Externe lituanian a postat pe Twitter că aceasta se află în Lituania și că este în siguranță, conform The Independent.

Duminică, Tikhanovskaya a fost reținută în Belarus timp de șapte ore, după ce a depus o plângere pentru fraudarea alegerilor, a afirmat ministrul Linas Linkevicius pentru un post de radio lituanian.

Ulterior, în prima parte a zilei de luni, contra-candidata lui Lukashenko a afirmat într-o conferință de presă că nu ia în calcul varianta de a fugi din țară: „Nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să fiu trimis la închisoare și nu intenționez să [plec]”.

Svetlana Tikhanovskaya a dispărut după o întâlnire de trei ore cu autoritățile electorale. Aceasta nu ar fi discutat problema cu ajutoarele sale, însă o apropiată de-a sa susține că liderul opoziției a fost scos din țară de către autorități în timpul nopții.

„Svetlana nu a avut de ales. Important este că este liberă și în viață. A plecat împreună cu Maria Moroz, dar o parte din echipa ei este încă ținută ostatică”, a spus Olga Kovalkova pentru un site de știri independent din Belarus.

Într-un video transmis marți, liderul opoziției din Belarus nu menționează nimic despre varianta că ar fi fost escortată de către autorități, însă lasă de înțeles că ar fi existat amenințări la adresa sa și a copiilor săi: „Copiii sunt cel mai important lucru din viață”, a spus aceasta. „Doamne ferește-i pe oricare dintre voi să se confrunte cu alegerea cu care m-am confruntat-o eu”.

Victoria lui Alexander Lukahshneko în alegerile prezidențiale a stârnit proteste masive în Belarus, existând suspiciuni că rezultatele votului au fost măsluite.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri