„Când doi se ceartă, al treilea…”. Cum se folosește China de propaganda Rusiei

China, cu toate instituțiile sale, de la organele media de stat, până la proprii diplomați, se folosește de propaganda rusă și de situația creată de Rusia pentru a ieși câștigătoare. Consideră că actuala situație mondială este optimă pentru a mai lărgi zona de influență.

Conform Institutului de Politici Strategice Australiene, chiar în primele zile de invazia Rusă asupra Ucrainei, presa chineză, pe conturile de pe platformele de socializare deținute de firme SUA, a început demararea informațiilor asemănătoare cu cele ale Kremlinului. Printre acestea se numără și presupusa vină a NATO și alte state vestice pentru conflictul din Ucraina.

Luând în considerare faptul că, imediat după ziua de 24 februarie, a început o campanie comună de a restricționa propaganda rusească, organele Chinei deveniseră o alternativă sigură. Este foarte probabil ca difuzarea acestor informații să aibă drept cauză probleme interne ale Chinei.

Propagandă pentru influență și buna imagine

Efortul Statelor Unite și nu numai de a destabiliza economic și, astfel, politic regimul de la Beijing, ar putea să creeze o tensiune socială. Partidul Comunist Chinez consideră că, dacă nu contracarează cu știri false, ar putea să iște o revoluție.

Situația este asemănătoare cu cea din perioada pandemică. Covid-19 devenise o amenințare reală pentru întreaga populație a lumii, iar președintele SUA D. Trump nu ezita să acuze China pentru răspândire. Astfel, începuse un contraatac: Beijingul începuse să învinovățească laboratoarele americane.

Tehnici și tactici pentru o propagandă eficace

Partidul Comunist Chinez nu a ratat nici oportunitatea de a se mula pe ceea ce difuzează. Diplomații chinezi iau în vizor alianțele militare care s-au format sau se formează în regiunea Asia-Pacifică. De la AUKUS (Australia, UK, SUA), până la QUAD (Japonia, SUA, Australia, India).

Rusia începuse să acuze NATO pentru presupusul expansionism pe care-l exercită, cu mult înaintea invaziei propriu-zise. Văzând că tactica adoptată de China este asemănătoare, nu există nicio garanție ca Taiwanul să nu devină următorul Ucraina.

Același institut a mai observat și tehnica interesantă și utilă pe care o utilizează chinezii. Diplomații și mass-media chineză abordează diferit informațiile și le îmbracă în conformitate cu cultura și situația economică a fiecărei regiuni. Astfel, propagarea să fie cât mai eficientă.

Ce obține Beijingul?

Continuarea concentrării atenției lumii către Ucraina și, până la urmă, diferitele teorii care explică cauza într-o manieră favorabilă Rusiei oferă un sentiment de siguranță Chinei. Pe de-o parte, pentru că poate deveni, în viitor, o justificare pentru o eventuală invazie.

Pe de altă parte, întrucât, astfel Beijingul se consideră mai stabil, căci unii devin predispuși acestor informații și, drept urmare, sunt multe șanse ca o astfel de percepție să conducă la anti-occidentalism. În plus, anti-americanismul este o politică destul de clară a Chinei.

Anahara Yuuki:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri