Big Tech a promis să se autoreglementeze pentru a combate conținutul dăunător în Noua Zeelandă

Marile companii tech au căzut de acord cu privire la moderarea postărilor de pe platformele sale, astfel încât conținutul considerat dăunător să fie redus. Acordul se referă la piața din Noua Zeelandă și a fost încheiat pentru a evita reglementările dorite de guvern.

Codul de practică din Noua Zeelandă privind siguranța și daunele online, cum este denumit oficial, prevede ca aceste companii să ia măsurile neceseare pentru a face spațiul online mai sigur; de la reducerea conținutului dăunător, raportarea modului în care fac acest lucru și până la asigurarea unei evaluări independente a rezultatelor, marile platforme au semnat că vor face tot posibilul ca acești termini să fie îndepliniți.

Conform Reuters, printre semnatarii acestui Cod de practică se numără Meta, Amazon, Google, TikTok și Twitter. Acordul a fost supravegheat de o organizație finanțară de guvernul neozeelandez, Netsafe, care se ocupă cu siguranța spațiului online. Președintele acestei organizații a spus că industria tech s-a adunat pentru a combate derapajele pe care utilizatorii din Noua Zeelandă le întâlnesc pe internet.

Problema este că nu guvernul, ci grupul de lobby NZTech –care reprezintă Big Tech în Noua Zeelandă– a fost însărcinat cu responsabilitatea ca termenii semnați de companii să fie respectați. NZTech a declarat că acordul trebuie să țină cont de libertatea de exprimare și că acesta poate evolua în timp pentru a răspundă mult mai bine nevoilor locale.

Măsura este deja criticată, majoritatea îngrijorărilor fiind despre sancțiunile pe care marile platforme ar trebui să le plătească în cazul în nu respectă prevederile Codului de practică. Cine le impune și când se constată nerespectarea? Faptul că supravegherea revine unui grup de lobby apropiat intereselor Big Tech nu ajută la calrificarea acestor întrebări.

Este o încercare slabă de a evita reglementarea – în Noua Zeelandă, dar și în străinătate – prin promovarea unui model coordonat de oameni din industrie, care evită schimbarea reală și responsabilitatea necesară”, a declarat șeful unui ONG care atrage atenția asupra impactului social al tehnologiei.

Meta și TikTok s-au arătat entuziaste cu privire la acest acord, fapt ce poate dovedi că termenii Codului sunt destul de favorabile pentru marile platforme. Când Uniunea Europeană a introdus reglementări pentru Big Tech reacțiile nu au fost la fel de entuziaste, dar asta poate pentru că grupurile de lobby nu au reușit să scoată sau să ușureze unele dintre legile pe care UE le-a introdus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *