Averile a sute de lideri din întreaga lume au fost expuse în cea mai mare scurgere de date financiare din istorie. Scurgerea a fost numită “Pandora Papers”, după ”Panama Papers”.
Printre persoanele ale căror date au fost expuse se numără și figuri politice marcante, precum Regele Abdullah al Iordaniei, fostul prim-ministru britanic Tony Blair. Informațiile scurse se referă și la averea unei femei din Rusia care ar fi avut o relație cu Vladimir Putin și care ar fi devenit proprietare unui apartament luxos în Monte Carlo, la câteva săptămâni după ce ar fi născut, conform Financial Times.
Proprietăți luxoase, obținute prin offshore-uri
În ceea ce-l privește pe Regele Abdullah al II-lea, acesta ar fi cumpărat în secret mai multe proprietăți în Londra, Washington și Malibu, California. Acesta a folosit, între 2014 și 2017, o rețea de conturi offshore pentru a cumpăra trei proprietăți învecinate în Malibu, pentru care a plătit 70 de milioane de dolari.
Informațiile publicate stârnesc suspiciuni la adresa monarhului Iordaniei, al cărui stat a primit în 2020 mai mult de 1,5 miliarde de dolari de la SUA pentru a ajuta statul din Orientul Mijlociu. Reprezentanții legali ai Regelui au negat acuzațiile aduse acestuia, afirmând că Abdullah nu a folosit în mod abuziv fondurile publice.
În atenția publică au intrat și cuplul Blair. Tony și Cherie Blair ar fi cumpărat o companie din Insulele Virgine Britanice, deținută de un ministru din Bahrain, Zayed bin Rashid Alzayani, ajungând astfel proprietarii unei proprietăți de 6,5 milioane de lire sterline în Marylebone în 2017. În plus, achiziția i-a scutit pe fostul premier britanic și pe soția acestuia de taxe pe proprietate în valoare de 312 mii de lire sterline.
Documentele conțin informații despre peste 330 de politicieni și înalți oficiali, dintre care 35 de șefi de stat. Datele provin din 14 companii offshore din state considerate a fi paradisuri fiscale, precum Panama, Seychelles, Hong Kong, Insulele Virgine Britanice, Belize, Cipru, Elveția și Emiratele Arabe Unite.
Documentele au fost publicate de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație și trimise ulterior altor organizații media. Datele provin din 14 organizații offshore.
Leave a Comment