Autoritățile afgane au arestat mai mulți jurnaliști locali pentru propagandă

Patru jurnaliști locali au fost reținuți au încercat să intre în zona Spin Boldak din sudul provinciei Kandahar, unde forțele de securitate se confruntă cu luptătorii talibani.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de interne, Hamid Roshan, a afirmat că oamenii de presă au ignorat un avertisment de la Direcția Națională de Securitate, agenția de informații guvernamentală, către toți jurnaliștii să nu intre în zonă, însă el a fost rapid contrazis de un alt purtător de cuvânt al MAI-ului afgan, conform US News.

Un alt reprezentant al Ministerului  a declarat ulterior că jurnaliștii au fost arestați sub acuzația de „propagandă inamicului” și că agențiile de securitate își continuă ancheta.

„Guvernul Afganistanului respectă și este extrem de angajat în libertatea de exprimare, dar orice propagandă în favoarea teroristului și a inamicului, precum și împotriva intereselor țării, este o crimă”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului de interne, Mirwais Estanikzai.

Dispunerea măsurii de reținere a celor patru jurnaliști a fost criticată în termeni duri de reprezentanții presei locale, care invocă importanța prezenței media în regiune. Organizațiile internaționale pentru protecția jurnaliștilor, precum Amnesty International, au cerut eliberarea reporterilor.

„Suntem îngrijorați de reținerea a patru jurnaliști în Kandahar de către Direcția de Securitate Națională de ieri”, a declarat Amnesty International pe Twitter.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri