Citată de opoziție în Parlamentul României pentru a da explicații suplimentare privind înregistrările prezentate de Dragoș Pătraru referitoare la jignirile pe care le-a adus unui număr de angajați ai instituției pe care o conduce, PDG-ul Televiziunii Române, Doina Gradea, s-a mulțumit numai să citească câteva declarații compilate anterior pe hârtie.
Este de asemenea de remarcat că Doina Gradea a făcut acest lucru cu girul majorității parlamentare, care a ales ca ea să se prezinte în acest fel la adăpostul unui vot exercitat chiar de ei. Chiar și așa însă, reprezentanții opoziției și-au imaginat că ea va răspunde întrebărilor care îi vor fi adresate, lucru care însă nu s-a întâmplat. Mai mult, odată ce a părăsit ședința, ea a refuzat să răspundă inclusiv întrebărilor ziariștilor.
Un antecedent petrecut în Marea Britanie în 2011 însă, ne arată de ce audierea Doinei Gradea a reprezentat, în fapt, un simulacru, mimând elementele necesare pentru ca prezența ei să poată fi considerată o audiere. Este vorba despre celebrul caz al magnatului de presă Rupert Murdoch, care s-a prezentat alături de fiul său James Murdoch la citarea de către Comisia pentru Media din Parlamentul Britanic în cazul interceptărilor efectuate de cotidianul News of the World, aflat în portofoliul său.
Concret, cazul se referea la piratarea telefoanelor rudelor militarilor britanici care au murit în razboaiele din Afganistan si Irak de către un jurnalist al News of the World si un detectiv privat, pe numele lor Clive Goodman si Glenn Mulcaire, dar și cele ale familiilor victimelor atacurilor cu bombă din Londra de pe 7 iulie 2005, precum și a mesageriei vocale a lui Milly Dowler, o adolescentă răpită și asasinată în 2002. Spre deosebire de așa-zisa audiere a Doinei Gradea însă, acesta nu doar că a răspuns întrebărilor membrilor respectivei comisii, ci, mai mult, a declarat că, în urma acuzațiilor care i se aduc,
„vom ajunge să înțelegem greșelile trecutului, să le prevenim pentru a nu se mai întâmpla și, în anii ce vor urma, să refacem încrederea națiunii în compania noastră precum și în jurnalismul britanic”.
Ceea ce nu înseamnă, desigur, că putem pune egal între cazul News of the World și cel al Doinei Gradea, dar ceea ce putem observa cu ușurință este cât de diferită a fost atitudinea lui Rupert Murdoch în momentul citării sale efective în fața Parlamentului Britanic. Întreaga transcriere a audierii magnatului de presă poate fi citită aici.
Leave a Comment