Atacurile Turciei asupra kurzilor, urmări dramatice: un jurnalist, omorât în timpul bombardamentelor

Un material realizat de Sabina Dumitru. 

Nenumăratele cazuri în care jurnaliștii și-au pus viața în primejdie sau chiar au murit în timp ce își făceau doar datoria ne-au dus la concluzia că ceea ce fac reporterii de teren nu este o muncă ușoară și că întotdeauna aceștia sunt supuși unor riscuri extreme.

”Fără armă în linia întâi”

Din categoria jurnaliștilor ce raportează evenimentele chiar și atunci când acestea le pot pune viața în pericol făcea parte și Saad Ahmed, un alt reporter ucis în timp ce relata detalii dintr-o zonă conflictuală din Siria, pentru redacția locală de știri Hawar News (ANHA). 

Potrivit Comitetului pentru Protejarea Jurnaliștilor, ieri, în jurul orei 16:15, un atac aerian turc a lovit un convoi civil care călătorea între orașele din nordul Siriei Qamishli și Ras al-Ain, ucigându-l pe reporterul de origine siriană, Saad Ahmed, și rănind cel puțin alți patru reporteri.

„Suntem profund îngrijorați de vizarea aparentă a unui convoi civil astăzi în nordul Siriei. Forțele turce trebuie să respecte standardele internaționale și să se asigure că jurnaliștii și alți civili nu sunt vizați; aceste atacuri sunt în mod expres interzise de dreptul internațional și pot constitui crime de război „, a declarat Maria Salazar Ferro, directorul de urgență al CPJ, la New York, potrivit  cpj.org.

Dat fiind faptul că acest caz nu este unul singular, echipa de intervenție în situații de urgență a CPJ monitorizează îndeaproape situația din Siria de Nord și comunică cu mulți jurnaliști care acoperă conflictul. Mai mult, au pus la dispoziție și un ghid ce conține informații despre siguranță ce poate fi consultat aici. 

„Jurnaliștii care intră în Siria și sălile de știri care dau raportări din nordul Siriei ar trebui să înțeleagă riscurile acestei ultime escaladări și să se asigure că au luat toate precauțiile pentru atenuarea riscului într-un mediu tot mai volatil”, a menționat Salazar. „Acestea includ evaluarea riscurilor, echipament de instruire și siguranță adecvat și un plan clar de urgență pentru situații de urgență”, potrivit  cpj.org.

Urmările tragice ale războilui

Atacul cu bombă a avut loc în apropiere de Ras al-Ain, un oraș sirian de la granița cu Turcia, care a fost de multe ori scena luptelor dintre forțele kurde turcești și siriene, de când președintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat o ofensivă în Siria pe 9 octombrie, potrivit informațiilor oferite de Aljazeera.

Doi reporteri au menționat că Ahmed și colegul său ANHA, Mohammad Ikinji, au fost cu un grup de jurnaliști locali și străini, pe ruta pentru a acoperi o demonstrație împotriva ofensivei Turciei, când caravana lor a fost lovită.

Arsene Jakso, reporter al Agenției de Știri Furat, Dilsuz Deldar, reporter al Agenției de presă din Nord, și Amal Younis, reporter pentru radiodifuzorul Partidului Muncitorilor pro-Kurdistan, Sterk TV, au fost, de asemenea, răniți în grevă, mai anunță cpj.org.

Orientul, cel mai de temut torționar al jurnaliștilor

Potrivit unui studiu realizat de CPJ, în 2018, în urma recensământului penitenciar a reieșit faptul că Turcia este cel mai rău temnicier al jurnaliștilor din întreaga lume. Totodată, această tendință este puternic resimțită și în restul orientului, Guvernul Assad fiind responsabil pentru moartea a numeroși jurnaliști prin tortură, lovituri de rachete și asasinate vizate.

Mai mult decât atât, confrom rapoartelor primite de cei de la Comitetului pentru Protejarea Jurnaliștilor, se pare că încă trei jurnaliști au mai fost răniți în atac, însă aceste infromații nu au putut fi verificate cu exactitate până în acest moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *