Climatul mediatic ostil promovat în timpul președinției lui Donald Trump a continuat să se răspândească în SUA chiar și după ce acesta a părăsit Casa Albă, iar reverberațiile sale continuă să fie resimțite. Jurnaliștii americani se confruntă cu violențe, hărțuire online, provocări juridice și atacuri din partea poliției.
Datele colectate de U.S. Press Freedom Tracker și publicate în cadrul raportului Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), „On Edge: What the US election could mean for journalists and global press freedom” (Pe muchie de cuțit: ce ar putea însemna alegerile din SUA pentru jurnaliști și libertatea presei la nivel mondial), arată că atacurile asupra jurnaliștilor din SUA în legătură cu reportajele lor au crescut cu peste 50% față de 2023.
Mai exact, numărul a crescut de la 45 de cazuri de agresiuni la 68, în 2024.
„Este îngrijorător faptul că, într-un mediu din ce în ce mai polarizat, amenințările la adresa mass-media au devenit o rutină în SUA”, a declarat Katherine Jacobsen, coordonatoarea programului CPJ pentru SUA, Canada și Caraibe și autoarea raportului. „Țapul ispășitor al jurnaliștilor nu are consecințe doar pentru ei personal, ci prezintă, de asemenea, riscuri grave pentru dreptul publicului de a fi informat, un element esențial al oricărei democrații.”
Motivele variază, dar organizația spune că lipsa de dreptate pentru membrii mass-media agresați în insurecția de la Capitoliu, din 6 ianuarie, precum și protestele Black Lives Matter.
Din cele 18 cazuri de jurnaliști agresați la Capitoliu, nu au fost formulate acuzații în cel puțin 15 dintre acestea. Mai mult decât atât, a existat puțină responsabilitate pentru cele 273 de atacuri ale poliției asupra jurnaliștilor care relatau despre protestele împotriva nedreptății rasiale din SUA.
O altă problemă subliniată de CPJ este creșterea îngrijorătoare a hărțuirii online. Principalele ținte sunt femeile, jurnaliștii de culoare, reporterii LGBTQ+ și jurnaliștii care aparțin minorităților religioase sau etnice.
Leave a Comment