Guvernul slovac condus de Robert Fico este cu un pas mai aproape de a înlocui televiziunea și radioul de stat cu o nouă organizație, măsură care a stârnit îngrijorare în rândul organizațiilor de apărare a libertății presei și la nivel european.
Cabinetul a aprobat propunerea Ministerului Culturii de a desființa actualul Radio și Televiziune din Slovacia (RTVS). Instituția va fi înlocuită cu un nou organism, denumit Televiziunea și Radioul slovac (STVR), conform Euronews.
Potrivit lui Robert Fico, măsura este necesară deoarece RTVS este părtinitoare din punct de vedere politic. Acesta „este în conflict cu guvernul slovac”, a susținut el.
Planul fostei jurnaliste care răspândea dezinformare
Planul elaborat de ministrul Culturii, Martina Šimkovičová, susține că actualul radiodifuzor public acordă spațiu doar opiniilor mainstream și cenzurează restul (ceea ce înseamnă că RTVS nu împărtășește și aprobă opiniile extremiste și populiste ale partidelor din coaliție). În orice caz, instituția media a negat acuzațiile privind cenzura.
Astfel, noul radiodifuzor va avea un director selectat de un consiliu ai cărui nouă membri vor fi numiți de Ministerul Culturii, Ministerul Finanțelor și de Parlament. Varianta trecută a propunerii oferea consiliului puterea de a-l concedia pe directorul general fără a oferi un motiv și crearea unui „consiliu de programe” separat pentru a supraveghea direct deciziile editoriale. În locul unui „consiliu de programe”, acum va exista un „comitet de etică” care va avea doar rol consultativ, informează BBC.
Šimkovičová este membră a Partidului Național Slovac ultranaționalist și a lucrat anterior pentru o televiziune pe internet cunoscută pentru răspândirea de dezinformări. În rolul său de co-prezentatoare a unei emisiuni online, ea promova narațiuni pro-ruse și dezinformări despre Covid-19 și vaccinare.
Dușmanii lui Robert Fico
Premierul slovac are o mulțime de dușmani, după cum spune el însuși. Ne-am aștepta cu toții ca aceștia să fie politici, nu-i așa? Dar nu: conform propriei sale declarații făcute recent, o mare rețea de televiziune, două ziare naționale și un site de știri online sunt „dușmanii săi”.
În timp ce ministrul slovac al culturii afirmă că proiectul de lege este în conformitate cu Actul european privind libertatea presei, organizația Reporteri fără frontiere afirmă că acesta sfidează o altă linie europeană: Raportul 2023 al Comisiei Europene privind statul de drept în Slovacia.
Raportul cere guvernului să „continue procesul de consolidare a regulilor și mecanismelor pentru a spori guvernanța independentă și independența editorială” a mijloacelor sale de informare în masă.
Organizațiile neguvernamentale nu sunt singurele care se opun propunerii cavinetului lui Fico. Luna trecută, mii de oameni s-au adunat în capitala Bratislava pentru a condamna planul. În plus, aproximativ 1 200 de angajați ai RTVS au semnat o petiție împotriva propunerilor, iar un videoclip postat de angajați pe rețelele de socializare a declarat că mass-media publice libere și independente „ar trebui să servească toți cetățenii Slovaciei, nu doar ambițiile de putere ale oricărui partid”.
Angajații RTVS vor purta, de asemenea, negru în direct.
Leave a Comment