Apple va începe să permită ca aplicațiile pentru iOS să poată fi descărcate sau oferite în afara App Store. Decizia va fi aplicată doar în Uniunea Europeană pentru a asigura respectarea legii DMA, care reglemetează piața digitală și va intra în vigoare la începutul lunii martie.
Sub incidența acestei legi, Apple – din cauza numărului de utilizatori și a valorii sale de pe piață – este obligată să-și facă serviciile compatibile cu cele ale rivalilor săi și să ofere o libertate de alegere mai mare pentru utilizatori.
Asta presupune, printre altele, că aplicațiile de pe iOS vor putea fi oferite și prin alte metode, nu doar prin App Store – ceea ce îi ferește pe dezvoltatori de taxa de 30% percepută de magazinul de aplicații al Apple.
Cu toate astea, aplicațiile tot vor trebui examinate de Apple mai întâi, pentru a previne posibilele fraude sau riscuri de securitate, iar compania va aplica o nouă taxă – denumită ”core technology fee” – chiar dacă App Store nu este folosit. Aceasta presupune 50 de cenți pentru fiecare descărcare, însă primele un milion sunt gratis, iar taxa va fi aplicată doar companiilor mari.
Propunerea Apple a generat un val critici, unul dintre cei mai vocali fiind Tim Sweeney, șeful Epic Games – compania din spatele Fortnite. Principala îngrijorare e că Apple va putea să-și aleagă competiția, în principal prin implementarea noii taxe.
„Apple vrea să poată alege magazinele care pot concura cu App Store. De exemplu, ar putea împiedica Epic să lanseze Epic Games Store și să distribuie Fortnite prin intermediul acestuia, sau ar putea bloca Microsoft, Valve, Good Old Games sau alți nou intrați pe piață”, spus Sweeney în postarea de pe X.
DMA intră în vigoare pe 6 martie, perioadă până în care Apple mai are timp pentru a modifica și a-și adapta serviciile în funcție de cerinețele autorităților sau a pieței.
Leave a Comment